foto Greenchoice

Greenchoice zet intensiever in op crowdfunding

Energieleverancier Greenchoice heeft een minderheidsbelang van 20% genomen in DuurzaamInvesteren, het grootste investeringsplatform voor duurzame projecten in Nederland.

Via DuurzaamInvesteren wil Greenchoice op grote schaal nieuwe, lokale duurzame energieprojecten financieren via crowdfunding en de decentrale energietransitie verder aanjagen. Greenchoice wil hiermee ook zijn klanten de mogelijkheid bieden om te investeren in lokale duurzame energieprojecten. Volgens financieel directeur Martin van Sleeuwen neemt hierdoor hun betrokkenheid bij lokale energieopwekking toe.

“We zochten een professionele partner met de juiste ervaring en de benodigde vergunning van de Autoriteit Financiële Markten. Dit is essentieel als het gaat om financiële producten. In marktleider DuurzaamInvesteren hebben we in onze ogen de beste partij gevonden,” aldus Van Sleeuwen.

“De energiewereld is aan het veranderen en passieve klanten worden steeds meer partners in projecten,” stelt Enrique Aparicio Torres, CEO van DuurzaamInvesteren. “Greenchoice is na Triodos Investment Management de tweede partner uit de ‘gevestigde orde’ die zich bij ons aansluit. Een mooi bewijs dat crowdfunding volwassen wordt.”

WindVanger

Recent pakte GreenChoice op eigen houtje uit met een nieuw investeringsproduct: WindVanger. Een WindVanger is een stroomdeel afkomstig van een windturbine. De eigenaar van een WindVanger ontvangt minimaal 125 kWh stroom per jaar. Hij investeert wel in hernieuwbare stroom, maar zijn betrokkenheid blijft indirect. De productiemiddelen, de windturbines, blijven eigendom van Greenchoice.

De stroom van de WindVangers wordt opgewekt door acht windturbines langs het Hartelkanaal in Zuid-Holland. Iedere WindVanger heeft een gegarandeerde opbrengst van 125 kWh per jaar. Waait het in een jaar harder, dan wordt de meerproductie zonder meerkost naar rato onder de WindVangers verdeeld. Op termijn zal in de Greenchoice-app te zien zijn hoeveel stroom iedere WindVanger heeft opgewekt.

Voor een WindVanger wordt een eenmalig aankoopbedrag betaald. De kopers, klanten van Greenchoice, zijn verzekerd van een vaste stroomprijs gedurende de looptijd van de WindVanger. Ze moeten die wel gedeeltelijk vooruit betalen. Geïnteresseerde klanten bepalen zelf wanneer, hoeveel en voor welke looptijd ze een WindVanger aanschaffen. “De opgewekte stroom van de WindVanger wordt automatisch van hun jaarlijkse energierekening afgetrokken,” meldt Greenchoice.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.