Steenkool – Greenpeace-blokkade van Eemshaven beëindigd

Steenkool - Greenpeace-blokkade van Eemshaven beëindigd

9 september 2016 – Nadat de politie gedreigd had in te grijpen, is de Greenpeace-blokkade in de Eemshaven beëindigd. Hangend tussen twee windmolens blokkeerden Greenpeace-actievoerders de toegang tot de Eemshaven. Ze wilden daarmee een kolenschip tegenhouden dat steenkool wilde lossen voor de Essent-centrale.

Het Russische kolenschip lag bij Schiermonnikoog te wachten op het einde van de blokkade.

Uit een bericht van RTV Noord
‘(…) Burgemeester Marijke van Beek van de gemeente Eemsmond wilde ingrijpen. ‘De actievoerders hebben voldoende aandacht gekregen en gebruik kunnen maken van hun demonstratierecht. We hebben de hele dag overleg gehad met Greenpeace. Ze waren niet van plan om vrijwillig te vertrekken. We wilden ingrijpen voordat het donker werd’, aldus Van Beek.
Er was veel politie op de been in de Eemshaven. De agenten hoefden uiteindelijk niet in actie te komen, want de actievoerders gingen één voor één naar beneden.
‘Ik had graag langer de tijd gehad om de kolencentrale helemaal stil te leggen’, aldus actievoerder Joris Thijssen. ‘Die bal ligt nu bij minister Kamp.’
Volgens collega Anna Schoemakers hebben sinds de start van de actie ruim 8.000 mensen de Greenpeace-petitie getekend voor een Nederland zonder kolen en mét windenergie. ‘De teller staat nu op ruim 83.000. Dat geeft aan dat mensen klaar zijn met kolen. We zetten de strijd voort, deze en alle andere kolencentrales gaan dicht.’ (…)’

Bronnen
RTV Noord, 8 september 2016: Actie Greenpeace beëindigd; actievoerders gaan zelf naar beneden
Zie ook
FluxEnergie, 8 september 2016: Greenpeace probeert kolenschip voor Eemshaven te stoppen

Foto: still uit reportage RTV Noord

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.