Greenpeace: ‘Borssele stilleggen, noodstroom deugt niet’

Greenpeace: 'Borssele stilleggen, noodstroom deugt niet'

18 mei 2016Greenpeace en WISE hebben de nucleaire waakhond ANVS gevraagd de kerncentrale Borssele stil te leggen, omdat de noodstroomvoorziening niet zou deugen.

Uit een persbericht van Greenpeace
‘(…) Borssele draait al sinds november 2015 met slechts enkele dieselgeneratoren als noodstroomvoorziening. Om in een noodsituatie een gevaarlijke meltdown te voorkomen, hebben kerncentrales een speciale noodstroomlijn nodig. Die ontbreekt bij de Zeeuwse kerncentrale.
“Toen in Fukushima Daiichi de stroom uitviel na de aardbeving en de tsunami, faalden de diesels en ontstond een kernramp”, stelt Jorien de Lege van Greenpeace. “Een kerncentrale zonder noodstroomlijn is als een cruiseschip zonder reddingsboten.” Greenpeace en Wise hebben nucleaire waakhond ANVS gevraagd om de oude kerncentrale stil te leggen.
Borssele maakte tot eind vorig jaar gebruik van een noodstroomlijn naar de kolencentrale van EPZ, direct naast de kerncentrale. Die kolencentrale werd echter in november 2015 buiten bedrijf genomen. Een nieuwe noodstroomlijn is op z’n vroegst pas halverwege 2017 klaar. Als Borssele nu zonder stroom komt te zitten, is het aangewezen op dieselgeneratoren. (…)’

Uit een persbericht van WISE
‘(…) Sinds de kernramp in Japan zijn wereldwijd stresstests uitgevoerd bij kerncentrales, waaronder Borssele. Een van de belangrijkste aandachtspunten is daarbij het overeind houden van de elektriciteitsvoorziening in geval van stroom- of netwerkstoring. Zonder stroom valt de koeling van de reactor weg en smelt de kern, met een kernramp tot gevolg. Peer de Rijk, directeur bij WISE: “Alle kerncentrales in Europa hebben een goede noodstroomvoorziening als back-up. Het is onverantwoord om Borssele te laten draaien zonder deze voorziening.” (…)’

 

Bronnen
Greenpeace, 18 mei 2016: Kerncentrale Borssele mist belangrijke veiligheidseis
WISE, 18 mei 2016: Handhavingsverzoek bij ANVS: Borssele zonder noodstroomvoorziening sluiten
Handhavingsverzoek (pdf, 11 pag.)
Foto: EPZ

 

Onderwerpen: , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.