Greenpeace probeert kolenschip voor Eemshaven te stoppen

Greenpeace probeert kolenschip voor Eemshaven te stoppen

8 september 2016Boven de toegang van de Groningse Eemshaven hangen drie Greenpeace-actievoerders aan touwen om daarmee de toegang voor een groot kolenschip te blokkeren.

Een Russisch schip had gisteravond moeten arriveren in de Eemshaven om een lading steenkool te lossen voor de kolencentrale van Essent. Het schip is echter nog niet verschenen. De actievoerders hangen er nog. Greenpeace sluit niet uit dat het schip door de actie al gestopt is.

Uit een bericht van Greenpeace
‘(…) Actievoerders van Greenpeace voorkomen op dit moment dat het reusachtige kolenschip ‘Paquis’ zijn vervuilende lading lost bij de kolencentrale van Essent in het Groningse Eemshaven. Tussen twee windmolens, aan een 500 meter lange kabel, hangen drie klimmers boven de havenmond. Anna Schoemakers en Joris Thijssen, de nieuwe duo-directie van Greenpeace Nederland, maken op 10 meter boven het water duidelijk dat de Nederlandse kolencentrales plaats moeten maken voor meer schone energie, zoals wind. (…)
“De tijd van lijdzaam toezien is voorbij. Als we de klimaatafspraken van Parijs willen waarmaken, moeten de kolencentrales zo snel mogelijk dicht”, zegt Anna Schoemakers, die onlangs samen met Joris Thijssen Sylvia Borren opvolgde als tweehoofdige directie van Greenpeace Nederland. “De Tweede Kamer heeft tot tweemaal toe gevraagd om sluiting, 77.000 Nederlanders hebben een petitie getekend voor een einde van het kolentijdperk en meer wind; minister Kamp moet ophouden met treuzelen. Als Nederland serieus is in het streven om de temperatuurstijging deze eeuw onder de 1,5 graad te houden en te voldoen aan het vonnis van de rechter in de klimaatzaak, is er maar één optie: kolen uit, wind aan.”
Anna en Joris voorkomen, samen met vrijwilliger Judith, dat een transportschip aanmeert en zijn kolen lost bij de centrale van Essent. Essent opende de centrale, de grootste van Nederland, begin vorig jaar, pal aan de Waddenzee. Ondanks het feit dat Nederland al meer dan genoeg elektriciteit produceerde (meerdere gascentrales kwamen stil te liggen door de 3 nieuwe kolencentrales die er de afgelopen jaren bij kwamen) en de klimaatcrisis, besloten Essent, Uniper en Engie nieuwe centrales te openen. De overheid stond erbij en keer ernaar.
Minister Kamp moet, op verzoek van de Kamer, binnenkort een scenario voor een kolenexit presenteren. Hij liet eerder doorschemeren dat hij bereid is 2 oude centrales te sluiten, maar dat is lang niet voldoende. Joris: “Als de minister internationale afspraken én het vonnis van de rechter wil nakomen, moeten alle centrales dicht. Het kan niet zo zijn dat Kamp deze hete aardappel doorschuift naar een volgend kabinet. Klimaatverandering maakt nu slachtoffers, het is tijd voor actie.” (…)’

Petitie

Greenpeace heeft een petitie ‘Alle kolencentrales uit’.
‘(…) #KOLENUIT
Nederland zonder kolencentrales; het moet. In het nieuwe klimaatakkoord heeft Nederland met andere landen afgesproken dat de temperatuur deze eeuw met niet meer dan 1,5 graad mag stijgen. Ook is Nederland door de rechter verplicht om in 2020 25% minder CO2 uit te stoten. Zoals het nu gaat, komen we uit op slechts 19%. We moeten zo snel mogelijk afkicken van fossiele brandstoffen!
#WINDAAN
Nederland zonder kolencentrales; het kán. Onderzoeksbureau ECN berekende dat we per direct alle kolencentrales kunnen sluiten. Het licht blijft branden en het kost per huishouden slechts 88 cent per maand extra. Dat is geen geld voor schonere lucht en een gezond klimaat. Ook groeit schone energie harder dan ooit tevoren. In Nederland waait het vaak en hard. Met meer windenergie wekken we schoon en veilig elektriciteit op.
Samen maken we Nederland een stukje schoner. Alvast bedankt! (…)’

Tekst petitie
‘(…) Beste minister Henk Kamp, sluit alle kolencentrales
Ik roep u op om nog voor 2020 alle kolencentrales in Nederland te sluiten. Dit is de makkelijkste en goedkoopste manier om de Nederlandse CO2-uitstoot snél naar beneden te brengen. Zo komen we onze belofte na om de temperatuur deze eeuw met niet meer dan 1,5 graad te laten stijgen. Kolenstroom behoort tot het verleden, geef mij maar wind! (…)’

160908-greenpeaceeemshaven2

Bronnen
Greenpeace, 7 september 2016: Greenpeace-directeuren stoppen kolenschip (met video)
Petitie Greenpeace
Foto’s: Greenpeace

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.