foto Greenpeace

Greenpeace pusht KBC om sneller volledig uit steenkool te stappen

Greenpeace-actie bij KBC

Zowat vijftien medewerkers en sympathisanten van Greenpeace hebben vanochtend actie gevoerd voor de hoofdzetel van KBC in Brussel, waar vandaag de algemene vergadering van die bank plaatsvindt.

Boven een toegangsdeur hadden ze een banner met het woord coal opgehangen, boven de andere een met het woord renewables. Zo dwongen ze de medewerkers en aandeelhouders van KBC om een symbolische keuze te maken.

Maar de actie is meer dan symbolisch. Greenpeace vraagt de bank om de zogenaamde ‘Tsjechische uitzondering’ te schrappen en niet langer te investeren in steenkoolcentrales en -mijnen in Tsjechië. In november 2017 kondigde KBC aan dat het via zijn beleggingsfondsen niet meer in fossiele brandstoffen zou investeren. Het maakt echter een uitzondering voor Tsjechische steenkool, op basis van een uitdoofscenario tot 2050. Volgens KBC is de Tsjechische economie te sterk afhankelijk van steenkool om dit meteen af te bouwen.

“KBC kondigde in 2016 aan niet meer in steenkool te investeren, maar de uitzondering die ze behield voor Tsjechië haalt dit beleid onderuit. KBC is de enige Belgische bank die nog de bouw van nieuwe steenkoolcentrales of -mijnen wil financieren,” aldus Mathias Balcaen, verantwoordelijke divestment bij Greenpeace België. “Wij willen dat KBC onmiddellijk investeringen in nieuwe steenkoolinfrastructuur uitsluit en de financiering van bestaande infrastructuur sneller afbouwt, in lijn met het klimaatakkoord van Parijs.”

KBC is de op twee grootste bank in Tsjechië en is er ook de grootste financiële speler in de energiesector. Zo voorziet de bank in alle financiële diensten voor Czech Coal, een bedrijf van de Tsjechische miljonair Pavel Tykač. “Die lanceerde onlangs nog een plan om verouderde steenkoolcentrales in heel Europa op te kopen en ze vervolgens zo lang mogelijk open te houden,” onderstreept Greenpeace.

Tsjechische burgemeester

Vladimír Buřt, burgemeester van het Tsjechische Horní Jiřetín, is aanwezig om de gevolgen van de steenkoolindustrie voor de lokale bevolking aan te kaarten. “Steenkoolbedrijf Severní Energetická probeert al jaren haar ČSA mijn uit te breiden ten koste van ons dorp. Maar onze mensen weigeren hun huizen hiervoor te verlaten. Ik ben hier vandaag om KBC te vragen niet meer in dit soort projecten te investeren, want de gevolgen ervan zullen nog vele generaties zichtbaar blijven,” zegt hij.

“We wilden de praktische werking van de bank niet verstoren,” aldus Greenpeace-woordvoerder Mathieu Soete. “We wilden wel de aandacht van de medewerkers en de aandeelhouders op dit probleem vestigen. We hebben de vraag ook via de geijkte kanalen op de agenda van de algemeen vergadering gezet.” Hij zit één en ander niet als een conflict tussen Greenpeace en KBC. “We zijn al langer in constructieve dialoog met KBC.”

KBC versnelt uitstap uit steenkool

“KBC/CSOB (de Tsjechische poot van KBC) heeft zijn steenkoolfinanciering al substantieel afgebouwd van 252 miljoen euro eind 2016 naar 86 miljoen euro eind 2017,” reageerde KBC later op dag. Door de actie van Greenpeace besloot de bank eerder dan gepland bekend te maken dat ze ruim voor 2050 uit de Tsjechische steenkool stapr. “Vandaag maakt de financiering van hernieuwbare energie 41% uit van de kredietverstrekking aan de energiesector. KBC/CSOB heeft de ambitie om tegen eind 2030 zijn portefeuille in hernieuwbare energie te laten groeien tot meer dan 50% van zijn totale portefeuille in de energiesector.”

“Financiële overwegingen speelden nooit de belangrijkste rol in de beslissingen over de gemaakte uitzondering voor Tsjechië. De CSOB-uitzondering was gebaseerd op de specifieke energiesituatie in Tsjechië, waar steenkool een zeer groot aandeel heeft in de elektriciteitsproductie en de verwarmingssystemen. Een onmiddellijk stopzetting van alle steenkoolgerelateerde financiering vanaf 2016 werd destijds niet in overeenstemming geacht met onze rol als een verantwoordelijke onderneming in de Tsjechische economie en samenleving.”

CSOB Tsjechië zal uitstappen uit de steenkoolsector en zal de huidige blootstelling aan steenkool-gebaseerde elektriciteitsproductie uiterlijk in 2023 tot nul herleiden. “Dit betekent dat het vanaf juni 2018 geen nieuwe steenkoolcentrales zal financieren.” Maar er blijft een uitzondering voor bepaalde bestaande centrales. “Tot 2035, en met afnemende tussentijdse maximale blootstellingen, kunnen bestaande steenkoolcentrales voor centraal aangestuurde verwarming –die verwarming bieden aan 40% van de Tsjechische bevolking– nog gefinancierd worden om verdere ecologische verbeteringen aan deze bestaande centrales aan te brengen.”

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.