Greenpeace roept op 40 dagen niet te tanken bij Shell

10 augustus 2015 – Greenpeace is een actie tegen Shell begonnen vanwege de Noordpoolboringen: ‘Tank vanaf 19 augustus 40 dagen niet bij Shell’.

Uit de actiewebsite van Greenpeace
‘(…) Iedere euro die naar Shell gaat, is een indirecte investering in Shells Noordpoolplannen. Een investering in 75 procent kans op een lokale olieramp en Shells enorme bijdrage aan klimaatverandering. Laat Shell horen en voelen dat jouw euro’s hier niet langer naartoe gaan. Samen maken we het verschil.
Er is maar één reden dat Shell gaat boren bij de Noordpool: geld. Shell wil zo snel mogelijk alle olie de grond uit, voordat regeringen serieuze maatregelen gaan nemen tegen fossiele brandstoffen. De enorme gevolgen voor de Noordpool en wereldwijde klimaatverandering neemt Shell voor lief, ten koste van ons allemaal.
Teken het statement en neem zo afstand van Shells roekeloze plannen in het Noordpoolgebied. (…)’

Uit een bericht van Duurzaam Nieuws
‘(…) De 40 dagen zonder Shell-Challenge gaat over twee weken van start en loopt van woensdag 19 augustus tot en met 27 september. Die periode loopt gelijk met de resterende tijd van het boorseizoen op de Noordpool. Nog voor de publieke bekendmaking van de Challenge, hebben al meer dan 1500 deelnemers zich gemeld via de speciale Facebook-pagina. “Inmiddels hebben al meer dan 7 miljoen mensen wereldwijd zich uitgesproken tegen boringen op de Noordpool. Shell trekt zich er niets van aan en gaat onverminderd door met dit riskante boorproject”, zegt Faiza Oulahsen, campagneleider Klimaat en Energie bij Greenpeace Nederland. “Door niet meer bij Shell te tanken kunnen mensen stelling nemen tegen het onverantwoorde en gevaarlijke gedrag van de oliegigant.” (…)’

Er lopen vanuit Greenpeace meer protestcampagnes tegen Shell, o.a. een vanwege de aardbevingen in Groningen. Tekst van het statement hiertegen: ‘Ik neem afstand van een ‘koninklijk’ bedrijf dat snelle winst belangrijker vindt dan mensenlevens. Van een multinational die waarschuwingen voor klimaatverandering en milieuproblemen negeert. Ik schaam me voor deze oliereus die onder Nederlandse vlag al talloze slachtoffers heeft gemaakt en in het Noordpoolgebied afkoerst op een nieuwe milieuramp.
Shell zet met zijn acties willens en wetens onze toekomst op het spel. De risico’s zijn onverantwoord en onaanvaardbaar. Daarom zeg ik: niet namens Nederland, niet in mijn naam.’

Bronnen
Campagnewebsite Greenpeace tegen Noordpoolboringen: ’40 dagen zonder Shell’
Duurzaam Nieuws, 7 augustus 2015: Greenpeace roept op: tank niet meer bij Shell
Campagnewebsite Greenpeace wegens o.a. ‘Groningen’: ‘Neem afstand van Shell voor het te laat is’

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.