Groeiende lijst van Opec-landen die de oliekraan niet dichtdraaien

Groeiende lijst van Opec-landen die de oliekraan niet dichtdraaien

28 oktober 2016Vandaag en morgen vergadert de Opec over een eventuele inperking van de olieproductie. Maar de lijst met landen die niet mee willen doen groeit, aldus NRC Next. Irak voegde zich bij Iran, Libië en Nigeria.

Saoedi-Arabië stelde eind september voor de olieproductie van de Opec te beperken tot 32,5 tot 33 miljoen vaten per dag. De productie was op dat moment 33,6 miljoen vaten per dag. Rusland leek de beperking te steunen, wat de olieprijs deed stijgen. Of Rusland ook echt meedoet, blijft de vraag, want Energieminister Novak blijft vaag en heeft nog niets getekend, aldus NRC Next. Maar een groeiende groep landen heeft al laten weten niet mee te willen doen aan de beperking.

Uit het bericht van NRC Next
‘(…) Iran weigert omdat het land eerst de achterstand wil inlopen die het heeft door internationale sancties. Libië en Nigeria doen niet mee omdat ze te lijden hebben van oorlogsgeweld. En nu blijkt ook dat Irak er geen trek in heeft. De regering stelt dat het alle olie die het oppompt moet kunnen verkopen om de oorlog tegen IS te kunnen financieren. (…)’

Irak is, na Saoedi-Arabië, de op een na grootste producent van de Opec. De andere Opec-landen zitten niet te wachten om Irak vrij te stellen van de productiebeperking, aldus de Wall Street Journal. Het land heeft in de afgelopen jaren de olieproductie flink opgeschroefd, waarmee het heeft bijgedragen aan het olieoverschot en daarmee het inzakken van de olieprijs.

Als Iran, Libië, Nigeria en Irak niet meedoen, valt meer dan eenderde van de productie buiten de productiebeperking berekende persbureau Bloomberg.

Bronnen
NRC Next, 28 oktober 2016: Niemand wil aan de kraan draaien (via Blendle)
Wall Street Journal, 27 oktober 2016: Iraq Seeks Exemption from OPEC Production Deal on Islamic State War

 Foto: Opec

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.