Groeiende opbrengst crowdfunding voor duurzame energie

Groeiende opbrengst crowdfunding voor duurzame energie

14 maart 2016 – De duurzame energiesector financierde € 11,5 miljoen euro met crowdfunding. Dat is bijna 10% van de totale crowdfundingmarkt in Nederland. Het is de uitkomst van een rapport dat adviesbureau Douw & Koren opstelde in opdracht van RVO.nl.

Uit een bericht van RVO.nl
‘(…) Het rapport geeft inzicht in de status van crowdfunding voor innovaties en projecten in de duurzame energiesector. We zetten in Nederland Crowdfunding steeds vaker in voor de financiering van projecten en ondernemingen. We zijn daarmee na Amerika en Engeland het derde land dat voorop loopt in de adoptie van deze financieringsvorm.

Crowdfunding en duurzame energie
Schermafdruk 2016-03-14 00.48.06
Van de € 11,5 miljoen was € 2,8 miljoen voor duurzame energie-innovaties, voornamelijk zon, biomassa en gebouwde omgeving. Bijna 3.500 particulieren investeerden in innovaties. Een innovatie haalde gemiddeld € 127.000 op. Van het totaalbedrag ging € 8,7 miljoen naar duurzame energieprojecten met een bewezen techniek, voornamelijk binnen het domein zon. Dit geld was voor energiecoöperaties, ondernemingen en maatschappelijke organisaties. Naar schatting investeerden 4.200 particulieren en haalde een energieproject € 142.000 op.

Aanbevelingen
Crowdfunding is de snelst groeiende vorm van financieren en investeren in Nederland. Bij potentiële investeerders spelen de tastbaarheid van een project of innovatie en de risico-rendementsverhouding een belangrijke rol. Fiscale stimulering en combinatiefinanciering zouden crowdfunding voor (duurzame) innovaties mogelijk stimuleren. (…)’

Bronnen
RVO, 11 maart 2016: Groeiende opbrengst crowdfunding voor duurzame energie
Douw en Koren, rapport: Crowdfunding & duurzame energie (pdf, 14 pag.)

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.