Groen gas – Is groen wel groen?

Groen gas – Is groen wel groen?

2 november 2016Het is voor consumenten nauwelijks na te gaan of groen gas inderdaad groen is. Vaak gaat het om ‘CO2-gecompenseerd gas’. HIER Klimaatbureau probeert nu informatie te bieden over groen gas.

Uit het persbericht van HIER Klimaatbureau
‘(…) Er zijn twaalf energieleveranciers in Nederland die particulieren actief CO₂-gecompenseerd gas aanbieden. Maar het aanbod is voor consumenten onduidelijk. Informatie over hoe het gas wordt vergroend is vaak moeilijk te vinden en in verschillende gevallen wordt niet gecommuniceerd in welke CO₂-reducerende projecten wordt geïnvesteerd of welke certificering die projecten hebben. Dat blijkt uit een online inventarisatie van Stichting HIER klimaatbureau.

Gecompenseerd gas is goede oplossing tot duurzame alternatieven beschikbaar zijn
Omdat duurzaam opgewekt gas (biogas) in Nederland nog nauwelijks aan particulieren wordt aangeboden, kunnen Nederlanders die groen gas willen op dit moment vaak alleen voor CO₂-gecompenseerd gas kiezen. Om aan de klimaatdoelstellingen van Parijs te voldoen, moeten we zo snel mogelijk overstappen op duurzame alternatieven voor de verwarming van woningen en gebouwen zoals warmte en biogas. Tot die tijd is gecompenseerd gas, uiteraard in combinatie met zoveel mogelijk gasbesparende maatregelen een goede oplossing.
Jade Oudejans, compensatiedeskundige bij het HIER klimaatbureau: “De meeste energieleveranciers focussen zich vooral op groene stroom, maar Nederlanders stoten met hun gasverbruik meer dan twee keer zoveel broeikasgassen uit als met stroom. De energieleveranciers die gecompenseerd gas aanbieden zijn natuurlijk goed bezig, maar over het algemeen is er veel te weinig aandacht voor groen gas.”

Overzicht gecompenseerde gasproducten
Om Nederlanders, naast echt groene stroom, te helpen kiezen voor een goed groen gas product, maakte het HIER klimaatbureau, op basis van een online inventarisatie, een overzicht van de gecompenseerde gasproducten die in Nederland door energieleveranciers worden aangeboden.
Oudejans: “Wij pleiten voor meer transparantie van energieleveranciers over groen gas en roepen Nederlanders met gecompenseerd gas op om bij hun energieleverancier te vragen in welke CO₂-besparende projecten hun geld wordt geïnvesteerd. Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om zelf je CO₂-uitstoot te compenseren.” (…)’

Bronnen
HIER Klimaatbureau, 2 november 2016: Aanbod groen gas in Nederland niet duidelijk
Overzicht aangeboden ‘groen gas’
Foto: GroenGas Nederland

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.