Groene coöperatie moet vrijkomende aandelen Eneco opkopen

Eneco neemt Eni België over

Nu Rotterdam, Den Haag, Dordrecht en Leidschendam-Voorburg bekend hebben gemaakt hun aandelen in Eneco te willen verkopen, roept crowdfundingplatform Greencrowd burgers en bedrijven op om te investeren in een coöperatie die de vrijgekomen aandelen opkoopt. In de eerste drie dagen van het initiatief hebben bijna 1000 geïnteresseerden zich geregistreerd. Samen zouden zij goed zijn voor ruim 8 miljoen Euro. Eind maart 2018 wil Greencrowd 250 miljoen verzameld hebben, om uiteindelijk een meerderheidsbelang van 60% te kunnen kopen.

“Gezien de ervaringen met de verkoop van de andere grote Nederlandse energiebedrijven zijn wij van mening dat Eneco én de BV Nederland beter af is in publieke handen dan in handen van een buitenlands energiebedrijf of private-equity-partij”, stelt de crowdfundingplatform voor duurzame-energie-projecten. Greencrowd wil daarom de EneCoöperatie oprichten; een coöperatie van burgers en bedrijven die samen de aandelen van de gemeenten Rotterdam, Den Haag, Dordrecht en Leidschendam-Voorburg over gaan nemen. Hiermee moet de coöperatie 60% van de aandelen Eneco vergaren en de meerderheid vormen.

‘Voorvechter van duurzaamheid’

“Eneco is één van de voorvechters van duurzaamheid. Niet sinds korte tijd en uit nood geboren, maar al jaren en bewust. Eneco zet sinds het aantreden van Jeroen de Haas in 2007 volledig in op duurzame energie en onderscheidt zich daarmee van ALLE andere, traditionele energiebedrijven”, oordelen de inititiafnemers van Greencrowd. Het energiebedrijf heeft meer dan 1 Gigawatt aan windproductie staan waarmee het op jaarbasis ongeveer 2,3 Terawattuur duurzame elektriciteit produceert, en heeft meer dan 100 MW aan zonne-energie-vermogen liggen, wat jaarlijks circa 90 Gigawattuur levert.

Daarnaast investeert Eneco ook in innovaties waarvan netbeheerders uiteindelijk profiteren, en daarmee ook de belastingbetaler. Dankzij de innovaties van Eneco, denkt Greencrowd, kunnen de netbeheerders hun investeringen in het verzwaren van de netten uitstellen en misschien zelfs wel afstellen. Als voorbeeld noemt het burgerplatform de batterij die Eneco samen met Mitsubishi gaat bouwen, de lancering van Jedlix waarmee autoaccu’s slim opgeladen kunnen worden en Crowdnett, waarbij de thuisbatterij wordt gebruikt om het net te balanceren.

Burgerparticipatie moet verdere verduurzaming borgen

Middels burgerparticipatie wil Greencrowd ervoor zorgen dat Eneco haar bijdrage blijft leveren aan de verdere verduurzaming van Nederland. Om de aandelen van Rotterdam, Den Haag, Dordrecht en Leidschendam-Voorburg te kunnen kopen, zal naar verwachting een bedrag van ongeveer 150 tot 450 miljoen euro nodig zijn. Geïnteresseerden kunnen zich tot 22 maart 2018 opgegeven. Op dat moment moeten zij samen minstens 250 miljoen waard zijn.

Bron:

  • Greencrowd, 21 augustus 2017, ‘Houd Eneco in publieke handen!’

Foto: Eneco

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.