Groene economie van vitaal belang voor concurrentiepositie Europa

1 juli 2015 – De transitie naar een koolstofarme, duurzame samenleving zal op langere termijn banen, groei en gezondheidsvoordelen opleveren, meldt het Planbureau voor de Leefomgeving.

Het PBL doet verslag van de conferentie ’Green Economy: Opportunities for Growth, Jobs and Innovation in Europe’, georganiseerd door het Europese netwerk van hoofden van milieuagentschappen (EPA netwerk) op 5 juni te Brussel.
‘Klimaatverandering, de eindigheid van onze planeet en een snel groeiende wereldbevolking  dwingen beleidsmakers te verkennen hoe we het beste de overgang kunnen maken naar een koolstofarme, duurzame samenleving. Men erkent algemeen dat innovatie hiervoor een groeimotor is. De transitie zal op langere termijn banen, groei en gezondheidsvoordelen opleveren volgens Professor Paul Ekins, hoofd van het Institute for Sustainable Resources van het University College London.’ (…) ‘Karl Falkenberg, directeur-generaal Milieu bij de Europese Commissie, erkent dat de EU de boot kan missen als zij niet in staat is om de juiste voorwaarden te scheppen voor eco-innovatie. “I really see a possibility of repeating the story of solar panels,” aldus Falkenberg op de conferentie. Europa was wereldleider in technologie voor zonnepanelen, maar werd ingehaald door China dat nu de markt domineert.  “We didn’t decide sufficiently decisively and timely enough to really drive this market.” zei Falkenberg, er aan toevoegend dat de Chinezen investeren in het innovatieve top segment van de sector.’

 

Bronnen
Planbureau voor de Leefomgeving, 29 juni 2015: Groene economie van vitaal belang voor concurrentiepositie Europa

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.