Groene energie – Informatie energievergelijkers vaak ‘misleidend’


9 februari 2017
WISE onderzocht 80 energie-vergelijkingssites en concludeert dat ‘de groene filters in driekwart van de gevallen misleidende resultaten opleveren.’ De energievergelijkers hebben wel meer aandacht voor ‘duurzaam’ gekregen. 

Gaslicht.com scoort in het WISE-onderzoek het best.

Uit een bericht van WISE (World Information Service on Energy)

‘(…) Bijna 40% van de mensen die op zoek gaan naar een nieuwe energieleverancier gebruiken ter oriëntatie een online energievergelijker. Er zijn er in Nederland inmiddels 80 actief. WISE heeft ze allemaal onderzocht, en beoordeeld op drie belangrijke aspecten:

  • De werking van de groene filters; krijg je echt een duurzaam aanbod als je de filters aanvinkt?
  • Kloppen de door de site vooraf ingevulde ‘standaard’ verbruiksgegevens? Deze zijn namelijk sterk sturend.
  • Kunnen consumenten met zonnepanelen de eigen opwek en teruglevering goed in de vergelijker invoeren?

De online energievergelijkers zijn duurzamer geworden maar nog steeds scoren maar 20 van de 80 onderzochte vergelijkers een voldoende. Op basis van het onderzoek kreeg elke vergelijkingswebsite een rapportcijfer. Het resultaat voor de zeven grootste partijen in de markt:

WISE publiceerde in 2015 de eerste studie naar de duurzaamheid van online energievergelijkers en concludeerde toen dat geen enkele vergelijker een duurzame keuze goed faciliteerde. Ten opzichte van die studie is er sprake van sterke vooruitgang. (…) Hoewel het weinig met duurzaamheid heeft te maken heeft WISE ook gekeken naar de vraag of je nou goedkoper uit bent als je via een energievergelijker overstapt of als je direct via de website van de leverancier een contract afsluit. Het antwoord: de prijzen op de energievergelijkers zijn meestal lager dan op de sites van de leveranciers. In een enkel geval was de website van de leverancier voor exact hetzelfde energieproduct zelfs € 350,- duurder dan op de energievergelijker.
Het aantal mensen dat elk jaar overstapt blijft nog steeds groeien. Online vergelijkingssites spelen daarin een belangrijke rol. (…)’

Uit een bericht van Emerce
‘(…) Ondanks dat er strenge afspraken zijn gemaakt met de ACM (Autoriteit Consument en Markt) over een juiste weergave van standaard verbruiksgegevens in energievergelijkers scoren tientallen websites hier nog steeds een onvoldoende. De meeste vergelijkers werken met te lage inschattingen van het verbruik. Dit is misleidend omdat consumenten dan denken goedkoper uit te zullen zijn. Pas bij de eerste rekening van het energiebedrijf blijkt dat dus tegen te vallen. (…)’

Bronnen
WISE, 6 februari 2017: WISE onderzoekt 80 online energievergelijkers
Emerce, 8 februari 2017: Online energievergelijkingssites zijn nog onvoldoende duurzaam
Illustratie: WISE

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.