Groene energie: record aantal eenmanszaken

4 januari 2016 – Nederland turft per 1 januari een record aantal eenmanszaken, vooral in groene energie, ict en media. De Kamer van Koophandel registreerde 1.353.481 eenmanszaken in ons land.

Uit een bericht van Elsevier
‘(…) Nederland telt aan het begin van het nieuwe jaar een recordaantal bedrijven. Begin 2016 zijn er in totaal bijna 1,8 miljoen bedrijven gevestigd in Nederland, dat zijn er 285.000 meer dan in 2010. Steeds meer vrouwen en 65-plussers zijn een eigen onderneming opgestart.
Dat blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK). De toename van bedrijven komt vooral door de vele eenmanszaken die erbij zijn gekomen. Ook het aantal parttime zzp’ers is toegenomen, zij voeren hun ondernemerschap voor maximaal vijftien uur per week uit. In Nederland zijn er begin 2016 in totaal 1.353.481 eenmanszaken geregistreerd. Volgens de Kvk ontstaan die vooral in de sectoren groene energie, ict en media. (…) In de Tweede Kamer wordt er wisselend gereageerd op de toename van het aantal eenmanszaken. De PvdA denkt dat het groeiende aantal zzp’ers negatief is voor de economie in Nederland. Zij zijn goedkoper dan personeelsleden met een vast contract, dus zullen bedrijven minder snel iemand in vaste dienst nemen, denkt de PvdA. Coalitiepartner VVD staat juist positief tegenover de opkomst van de zelfstandigen. De liberalen vinden dat ze echte ondernemers zijn die zelf hun zaken opknappen zonder de overheid daarbij nodig te hebben. (…)’

 

Bronnen
Elsevier, 2 januari 2016: Recordaantal bedrijven in Nederland door toename eenmanszaken 

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.