GroenLinks en VNO-NCW eens over warmterotonde Rotterdam. Nou ja, bijna.

GroenLinks en VNO-NCW eens over warmterotonde Rotterdam. Nou ja, bijna.

12 mei 2016GroenLinks-leider Jesse Klaver en VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer zijn het eens: de warmterotonde in Rotterdam moet er komen. Maar wie gaat het betalen? En die kolencentrale op de Maasvlakte, sluiten we die aan? 

In de uitzending van Nieuwsuur nemen Klaver en De Boer een kijkje bij afvalverwerkings- en energiebedrijf AVR in Rotterdam, waar de warmterotonde nu al in het klein te zien is.

Uit het bericht van Nieuwsuur
‘(…) Zo wordt bijvoorbeeld het gebouw De Rotterdam aan de Wilhelminapier verwarmd door de warmte van het afvalverwerkingsbedrijf. De provincie Zuid-Holland hoopt dat er in 2020 een netwerk van leidingen ligt om 350.000 huishoudens en 1.000 hectare tuinbouw van warmte te voorzien. (…)’

Dat de warmterotonde er moet komen, vinden ze beiden. Maar wie moet betalen? VNO-NCW pleit voor financiering door een nog op te richten groen investeringsfonds. Daarin moeten de institutionele beleggers, vooral pensioenfondsen, de komende vijf tot tien jaar 100 miljard euro storten met als doel de verduurzaming van de Nederlandse economie te versnellen. Dat fonds kan volgens De Boer ook prima worden ingezet om de 400 tot 500 miljoen euro voor de warmterotonde in Rotterdam te financieren.

Uit een bericht van de NOS
‘(…) Volgens GroenLinks-leider Klaver is het een taak van de overheid om in infrastructuur te investeren. “Bij infrastructuur denk je aan wegen, maar een infrastructuur voor warmte is ook belangrijk”, zegt Klaver. “Daar moet je gewoon in investeren. Wij pleiten al jaren voor een dergelijk investeringsfonds.”
Maya van der Steenhoven die voor het bureau Warmte Koude Zuid-Holland werkt, zegt: “Je moet je beseffen dat dit investeringen in de verre toekomst vergt. Dat kunnen private bedrijven niet alleen dragen, dat soort infrastructurele investeringen zullen van de overheid moeten komen.” (…)’

Tijdens de excursie wordt duidelijk dat er nog onenigheid is over het aansluiten van de nieuwe kolencentrale op de Maasvlakte die een paar weken geleden werd geopend. Daar is veel restwarmte, maar Klaver ziet het niet zitten om de centrale aan te sluiten op het warmtenet.

Klaver in het bericht van de NOS
‘(…) “Alles wat je probeert om de businesscase van een kolencentrale lonender te maken, is uit de vorige eeuw. Kolen zijn niet meer van deze tijd, daar moet je van af.” (…)’

De Boer wil de aansluiting van de kolencentrale niet uitsluiten. Dat de Tweede Kamer alle kolencentrales op termijn wil sluiten, vindt hij ‘niet handig’. “Die paar miljard aan afkoopkosten geef ik liever uit aan een nieuw warmtenet dan aan het sluiten van de centrales”, aldus De Boer tegenover de NOS.

Volgens Van der Steenhoven staat de ontwikkeling van de warmterotonde los van het gebruik van de warmte van de kolencentrale. In de uitzending van Nieuwsuur: “Er zal alleen warmte uit de kolencentrale worden gebruikt, als heel duidelijk is dat de kolencentrale niet langer openblijft door het benutten van die warmte.”

Schermafbeelding 2016-05-12 om 02.06.36 PM

Bronnen
Nieuwsuur, 11 mei 2016: Warmterotonde Rotterdam realiseren met investeringsfonds
FluxEnergie, 12 mei 2016: VNO-NCW pleit voor oprichting groen investeringsfonds
Website programmabureau Warmte Koude Zuid-Holland

Foto: Still van uitzending Nieuwsuur

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.