GroenLinks komt met ‘klimaatbegroting’

16 september 2015 – Naast een tegenbegroting presenteert GroenLinks dit jaar voor het eerst ook een klimaatbegroting die de gevolgen van het beleid voor de CO2-uitstoot in kaart brengt.

GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver wil de klimaatbegroting een nieuwe traditie starten aan het Binnenhof.

Schermafdruk 2015-09-16 10.28.15Uit een persbericht van GroenLinks
‘(…) Klaver: “Een begroting moet kloppen, maar niet alleen in financiële zin. Ook op het gebied van klimaat mogen we de schuld niet doorschuiven naar toekomstige generaties. We moeten niet alleen kijken hoeveel euro’s we uitgeven, maar ook hoeveel CO2 we uitstoten. Er zijn meer dingen van waarde dan alleen de dingen die je in geld kan uitdrukken. We lopen onze klimaatdoelstellingen finaal mis als we niet direct extra maatregelen nemen.”
GroenLinks stelt voor om de gaswinning in Groningen veel sneller terug te brengen. Ook zouden vervuilende kolencentrales en vrachtwagens zwaarder moeten worden belast. Daarnaast wil GroenLinks dat buren die samen duurzame energie opwekken daar geen belasting meer over hoeven te betalen. Voor mensen die hun huis isoleren wordt hun investering aftrekbaar van de belasting.
Al zeventien jaar lang maakt GroenLinks naar aanleiding van de miljoenennota een tegenbegroting. Met de klimaatbegroting wil GroenLinks die traditie uitbreiden. Klaver zegt open te staan voor alternatieve voorstellen van andere partijen. Maar die moeten wel voorzien zijn van een dekking: ze mogen er niet toe leiden dat we méér CO2 gaan uitstoten. Met de klimaatbegroting slaagt GroenLinks er ruimschoots in om te voldoen aan het uitvoeren van de rechterlijke uitspraak in de klimaatzaak die is aangespannen door Urgenda. (…)’

Bronnen
GroenLinks, persbericht, 16 september 2015: GroenLinks start nieuwe traditie met klimaatbegroting
GroenLinks, 16 september 2015: Klimaatbegroting 2016-2020 (pdf)
GroenLinks, 16 september 2015: Tegenbegroting 2016 (pdf)

Onderwerpen: , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.