GroenLinks wil belastingen drastisch vergroenen


8 februari 2017
Vanavond presenteert GroenLinks een plan voor een drastische belastinghervorming. Het moet groener worden én meer banen opleveren. GroenLinks wil extra heffingen op CO2-uitstoot en het verbruik van gas, en duurzame energie moet goedkoper worden.
Uit een persbericht van GroenLinks
‘(…) Jesse Klaver: “Wij willen Nederland veranderen en dat begint bij het belastingstelsel. Dingen die we niet willen, zoals milieuvervuiling, maken we duurder. En dingen die we wel willen, zoals meer banen, gaan we via de belastingen stimuleren.” (…)
De voorstellen van GroenLinks betekenen een radicale hervorming van het belastingstelsel. CO2-uitstoot wordt  duurder, belastingontwijking wordt bestreden en de grote vermogens en hoge winsten gaan meer bijdragen aan publieke voorzieningen. Dat levert 27 miljard euro aan extra belastinginkomsten op.
Werk wordt goedkoper en de inkomensverdeling eerlijker door werk en inkomen met 27 miljard minder te belasten. We maken arbeid voor werkgevers goedkoper en de zorg voor mensen betaalbaar. (…)
[Uit de plannen:]
CO2-uitstoot wordt zwaarder belast. Duurzame energie wordt goedkoper. Zo halen we de klimaatdoelstellingen van Parijs en maken we de omslag naar een groene economie. (…)’

‘Belangrijkste instrument voor het halen van de klimaatdoelen’

Uit een ander bericht van GroenLinks
‘(…) Een groen belastingstelsel is het belangrijkste instrument voor het halen van de klimaatdoelstellingen van Parijs. De uitstoot van CO2 moet snel en drastisch omlaag. Daartegenover moet het aandeel duurzame energie razendsnel omhoog. In plaats van het vieste jongetje van de klas moet Nederland koploper en aanjager worden in het halen in de omslag naar een groene economie.
Dat betekent dat we de uitstoot van CO2 zwaarder gaan belasten, dat er een kilometerheffing voor auto’s komt die gedifferentieerd wordt naar de uitstoot van CO2. Daartegenover breiden we de regelingen voor duurzame energie en woningisolatie uit. We maken het stelsel ook eenvoudiger. We schaffen ingewikkelde belastingvrijstellingen voor bedrijven af die slecht zijn voor het milieu. Verkapte subsidies voor milieuvervuiling horen niet thuis in het belastingstelsel. In totaal brengen deze maatregelen zo’n twintig miljard aan extra inkomsten op. Die zijn beschikbaar voor het verlagen van de lasten voor werk en de inkomens van mensen. (…)’

Uit een bericht van het FD (opening voorpagina)
‘(…) ‘Wij gaan Nederland veranderen. En als je dat wilt doen, moet je beginnen bij het belastingstelsel, het saaiste, meest ondoordringbare, sufste onderwerp wat je kunt bedenken’, zegt Klaver in een toelichting. ‘Maar het is niet suf en saai. Het is het begin van de verandering van Nederland. Het is onze stevige inzet. Belastingherziening moet de kern worden van een nieuw regeerakkoord’, aldus de leider van GroenLinks. ‘Hiermee moeten we onze economie kantelen. Het moet groener, eerlijker en simpeler’.

Bronnen
GroenLinks, persbericht, 8 februari 2017: GroenLinks: belastinghervorming moet kern worden van nieuw regeerakkoord 
GroenLinks, 8 februari 2017: Nederland veranderen we met een nieuw belastingstelsel
FD, 8 februari 2017: GroenLinks wil lastenverschuiving van € 27 mrd voor milieu en banen
Foto: GroenLinks

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.