GroenLinks wil Canadese teerzandolie weren

 

1 december 2014 – ‘De Europese Commissie zet haar deuren wagenwijd open voor extreem vervuilende teerzandolie uit Canada’, vindt GroenLinks.

De Europese Unie wil in 2020 6 procent minder uitstoot van broeikasgassen door transportbrandstoffen. Zowel de verbranding van deze brandstoffen als het opwekken van de energie die nodig is om de brandstof te winnen, dragen bij aan de totale uitstoot van broeikasgassen.
In het voorstel voor de richtlijn voor de kwaliteit van transportbrandstoffen stelt de Europese Commissie (EC) de broeikasgas-intensiteit van alle brandstoffen gelijk. Onterecht, vindt GroenLinks. De winning van teerzandolie en schaliegas kost veel energie, wat deze brandstoffen veel vervuilender maakt dan andere brandstoffen.
GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout gaat woensdag in de milieucommissie van het Europarlement bezwaar maken tegen het voorstel. Dat ‘afgezwakte voorstel’ kwam volgens GroenLinks tot stand na ‘een uitzonderlijk zware lobby uit Canada’.
Eickhout wil dat de Europese Commissie teruggaat naar een eerder voorstel om per brandstof de broeikasgas-intensiteit als leidraad te nemen. ‘Dan hebben leveranciers er namelijk voordeel bij om te kiezen voor relatief schonere brandstoffen”, aldus in het persbericht. “Daarnaast moet per leverancier openbaar worden welke grondstoffen voor brandstoffen ze de EU invoeren. Alleen dan kunnen we werkelijk controleren of die reductie van zes procent gehaald wordt.’

Bron
Website GroenLinks, 1 december 2014: Eikhout wil Canadese teerzandolie weren uit Europa

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.