GroenLinks wil druk op België om kerncentrales te sluiten

GroenLinks wil druk op België om kerncentrales te sluiten

30 november 2016 – GroenLinks wil dat Den Haag actie onderneemt om België de kerncentrales te laten sluiten, te beginnen met die in Tihange. Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren reageerde op berichten over een verhoogde kans op een kernsmelting bij een brand.

De Belgische nucleaire toezichthouder FANC had ernstig gewaarschuwd voor de veiligheid van de kerncentrales. Eigenaar ENGIE Elektrabel verwierp de kritiek.

Uit een bericht van Binnenlands Bestuur
‘(…) Directeur Jan Bens van de Belgische atoomwaakhond FANC is kwaad hierover. ‘Dat een studie met zo’n aberrante conclusie alle niveaus bij Electrabel passeert, is ronduit ontstellend. In zo’n geval zouden de kerncentrales onmiddellijk moeten worden stilgelegd’, zei Bens in De Standaard. Van Tongeren wil dat alle kerncentrales sluiten, de verouderde eerst. ‘Tihange staat wat dat betreft met stip op één, en de alarmerende berichten uit België bevestigen dat’, zei Van Tongeren.
Ook het Maastrichtse GroenLinks-gemeenteraadslid Gert-Jan Krabbendam wil actie. ‘We moeten niet langer praten over stilleggen, maar ervoor zorgen dat het ook daadwerkelijk gebeurt. Het belang van de miljoenen omwonenden in Nederland, Duitsland, België en Luxemburg is met niets minder gediend.’
In juni vroeg de Tweede Kamer het kabinet zich aan te sluiten bij een oproep van Duitsland en Luxemburg aan de Belgische regering om de kerncentrales in Doel en Tihange te sluiten. Op 22 november wees de PvdA minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) nogmaals op deze motie met het verzoek alsnog actie te ondernemen. (…)’

Bronnen
Binnenlands Bestuur, 29 november 2016: GroenLinks wil druk op België om kerncentrale in Tihange te sluiten
Zie ook
FluxEnergie, 21 november 2016: Toezichthouder zeer bezorgd over veiligheid Belgische kerncentrales
Foto: Kerncentrale Tihange (still uit video Die Welt)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.