GroenLinks wil opheldering over gasboring bij Terschelling

16 februari 2015 – GroenLinks wil dat minister Kamp van Economische Zaken opheldering geeft over het voornemen bij Terschelling gas te winnen. Fractievoorzitter Bram van Ojik ziet geen noodzaak voor de gaswinning.

Het olie- en gasbedrijf Tulip Oil wil ten noorden van Terschelling naar gas gaan boren. Over dat voornemen ontstond veel commotie onder de bewoners van het Waddeneiland. Fractievoorzitter van GroenLinks Bram van Ojik ziet niets in gaswinning onder een beschermd natuurgebied.

Uit een bericht van Trouw
‘(…) “Als het kabinet net zoveel moeite zou doen om woningen beter te isoleren en meer energie schoon op te wekken, dan zouden we dat gas helemaal niet nodig hebben.” (…)’

Hoewel Tulip Oil en het Staatstoezicht op de Mijnen de kans op aardschokken door de gaswinning bij Terschelling klein achten, ziet ook de Provincie Friesland niets in de plannen. Het kabinet beslist over de vergunning om het gas te winnen, de provincie heeft slechts een adviserende stem.

Ook de Waddenvereniging maakt zich ongerust.

Directeur Arjan Berhuysen in de Leeuwarder Courant
‘(…) “Staatssecretaris Dijksma heeft vergunning gegeven voor zoutwinning onder het Wad. En nu moet er ook nog gas worden gewonnen op Terschelling?” (…)’

 

Bronnen
Trouw, 16 februari 2015: GroenLinks wil opheldering over gasboring Terschelling (betaald, via Blendle, € 0,15)
Leeuwarder Courant, 16 februari 2015: ‘Gasboring Terschelling is aanslag op beschermd gebied’ (betaald, via Blendle, € 0,10)
de Volkskrant, 16 februari 2015: Terschelling in verzet tegen gasboring

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.