GroenLinks wil zonnepanelen verplichten bij nieuwbouw

8 augustus 2015 – De gemeenteraadsfractie van GroenLinks in Amsterdam wil dat het installeren van zonnepanelen een harde voorwaarde wordt bij nieuwbouw. De gemeente Utrecht wil iets dergelijks.

Uit het bericht van GroenLinks Amsterdam
‘(…) Nu stelt de gemeente wel duurzaamheidseisen aan nieuwbouwprojecten in de stad maar van een verplichting is geen sprake. De partij vindt het een gemiste kans omdat het op grotere schaal aanleggen van zonnepanelen snelle duurzaamheidswinst oplevert die bijdraagt aan de doelstellingen van het college en het landelijke energieakkoord.
Op dit moment mag een dergelijke voorwaarde volgens het Bouwbesluit niet aan nieuw te bouwen objecten worden gesteld. Maar GroenLinks fractievoorzitter Rutger Groot Wassink wil dat het Amsterdamse college het voorbeeld volgt van de gemeente Utrecht waar deze verplichting tot het aanleggen van zonnepanelen onlangs is afgesproken.
Groot Wassink: ‘We moeten alles doen wat we kunnen om de bebouwing in de stad te verduurzamen. Wethouder Choho stelt dat het Raadsbesluit uit 2008 om in 2015 alleen nog maar Klimaat Neutraal (EPC = 0,15) te bouwen nog tot beperkt resultaat heeft geleid, namelijk 1% van de nieuwbouw. We moeten nu dus alle zeilen bijzetten om nieuwbouw in Amsterdam te verduurzamen en een voorwaarde zoals in Utrecht kan daar een flinke bijdrage aan leveren’.
GroenLinks vindt dat het Amsterdamse college samen met de Utrechtse wethouder moet optrekken om een dergelijke verplichting mogelijk te maken. Groot Wassink: ‘De duurzaamheidsopgave is zo groot dat we alle mogelijke middelen moeten aangrijpen. En daarnaast is investeren in zonnepanelen lucratief, ze verdienen zichzelf terug’.
Het Amsterdamse college heeft flinke ambities om in Amsterdam te (laten) bouwen. Het aanleggen van 1 hectare (10.000 m2) zonnepanelen levert genoeg energie voor ongeveer 700 huishoudens. De fractie van GroenLinks stelt vragen over dit onderwerp. (…)’

Bronnen
GroenLinks Amsterdam, 8 augustus 2015: GroenLinks: stel zonnepanelen als voorwaarde bij nieuwbouw
Zie ook
FluxEnergie, 6 augustus 2015: Zonnepanelen worden verplicht bij Utrechtse nieuwbouw

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.