Groningen – De eerste 150 huurwoningen aardbevingsbestendig én energieneutraal

Groningen – De eerste 150 huurwoningen aardbevingsbestendig én energieneutraal

8 augustus 2016De eerste 150 huurwoningen in het aardbevingsgebied zijn bouwkundig versterkt én tegelijk energieneutraal gemaakt. Inmiddels worden de volgende 375 huurwoningen aanbesteed.

Sinds december vorig jaar zijn er ruim 150 huurwoningen versterkt en tegelijk tot nul-op-de-meter woningen gemaakt. De woningen liggen in Kantens, Loppersum, Farmsum, Appingedam, Middelstum, Uithuizen, Delfzijl, Spijk, Bierum, Woldendorp en Holwierde.
Het is een operatie in opdracht van het Centrum Veilig Wonen in nauwe samenwerking met de betrokken corporaties. De uitvoering was uitbesteed aan zeven aannemers.
Het aanpakken van de huurwoningen gaat steeds sneller. Per woning is de ombouwtijd al teruggedrongen van zes naar drie weken.
Het Centrum Veilig Wonen is inmiddels al begonnen met de aanbesteding van de volgende 375 huurwoningen.
Over een volgende groep van 1100 woningen moet nog een beslissing worden genomen, omdat nog niet geheel duidelijk is hoeveel risico deze woningen lopen.

In antwoord op kritiek op het functioneren van hert Centrum Veilig Wonen schreef minister Kamp in juni aan de Tweede Kamer:
‘(…) Ik heb waardering voor de inzet van het CVW. Het CVW heeft in korte tijd zeer veel schademeldingen afgehandeld. Er zijn ruim 43.000 schaderapportages verzonden en in 80% van de gevallen is het eerste aanbod van het CVW door de bewoner geaccepteerd. Het CVW functioneert daarbij naar mijn overtuiging op voldoende afstand van NAM. NAM heeft geen betrokkenheid bij de afhandeling van individuele dossiers. (…)’

 

Bronnen
Centrum Veilig Wonen, 26 juli 2016: Mijlpaal: ruim 150 corporatiewoningen versterkt en energieneutraal gemaakt
Brief minister Kamp aan de Tweede Kamer, 28 juni 2016: Schadeafhandeling Centrum Veilig Wonen 
Foto: Huurwoningen in Bierum, verstevigd én nu energieneutraal (foto Centrum Veilig Wonen)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.