aardbevingsgebied Groningen 8 januari 2018, Google maps

Groningen getroffen door zwaarste aardbeving in 5 jaar

aardbevingsgebied Groningen 8 januari 2018, Google maps

Maandagmiddag is Groningen getroffen door een aardbeving met een kracht van 3,4 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag bij Zeerijp bij Loppersum, maar de beving werd ook in de stad Groningen gevoeld. Minister Wiebes onderzoekt hoe de gaswinning verder teruggedraaid kan worden.

De aardbeving is de zesde deze maand, en volgt op ruim duizend bevingen die sinds het begin van de gaswinning in het gebied gemeten zijn. Met een kracht van 3,4 op de schaal van Richter was het de zwaarste sinds de aardbeving vanuit epicentrum Huizinge in 2012, die een kracht van 3,6 had. Maandagavond had de politie nog geen indicatie dat de beving had geleid tot gewonden of grote calamiteiten. Wel kwamen er veel meldingen van aardbevingschade binnen bij het Centrum Veilig Wonen in Appingedam.

Gaswinningsbesluit

De aardbevingen zijn het gevolg van aardgaswinning door de NAM, dat de schade zegt te betreuren. Afgelopen november vernietigde De Raad van State eerdere gaswinningsbesluiten voor Groningen. Voormalig minister Henk Kamp (Economische Zaken) heeft zijn besluit om de komende vijf jaar 21,6 miljard kubieke meter per gasjaar te winnen, niet goed onderbouwd, concludeerde de Raad.

Kamps opvolger Eric Wiebes kreeg een jaar om tot een nieuw gaswinningsplafond te komen, ‘waarbij de veiligheid van de Groningers wel voorop staat.’ Intussen mag de NAM wel gas blijven winnen. Wiebes onderzoekt nu hoe de gaswinning verder verminderd kan worden, meldt de NOS. Hij hoopt daar de komende maanden duidelijkheid over te geven.

Aardbevingen bij dichte gaskraan

Dat vermindering van de gaswinning direct zal leiden tot minder bevingen, staat niet bij voorbaat vast. In het Dagblad van het Noorden wijst hoogleraar geologie Manuel Sintubin van de KU Leuven erop dat het epicentrum van de beving in de buurt van Loppersum lag, de plek waar het aantal bevingen juist afnam sinds de gaskraan daar werd dichtgedraaid. ‘Deze aardbevingen, juist in een gebied waar geen gas meer wordt gewonnen, zet ons met beide voetjes op de vloer. De gaskraan dichtdraaien is niet meer de oplossing, vrees ik.’

Lees ook:

Beeld: omgeving epicentrum  Zeerijp/’t Zandt, Google Maps

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.