Aardbevingen: ‘Minister Kamp en directeur NAM hadden moeten opstappen’

4 augustus 2015 – Na het rapport van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid over de gaswinning en aardbevingen in Groningen hadden minister Kamp en de directeur van de NAM moeten opstappen.

In zijn serie over de gaswinning in Groningen (‘een drama in tien bedrijven’) schrijft Rik Zaal bij De Correspondent welke gevolgen de ’ten hemel schreiende uitkomsten van dit onderzoek in een beschaafd land als Nederland had moeten hebben’.
‘(…) Mij lijkt dat de minister had moeten besluiten de gasproductie heel snel flink terug te brengen (bijvoorbeeld tot 21 miljard kuub, een getal dat de tot inkeer gekomen, gepensioneerde inspecteur-generaal van het Staatstoezicht op de Mijnen, Jan de Jong, heden als probleemloos inschat), de directeur van de NAM had moeten opstappen wegens liegen en bedriegen, de minister had de eer aan zichzelf en zijn voorgangers moeten houden door zijn ontslag aan te bieden, en de volksvertegenwoordiging had een parlementaire enquête moeten starten. Verder had de regering, ook namens vorige regeringen, door het stof moeten gaan en de Groningers moeten verzekeren dat ze royaal zouden worden gecompenseerd voor de geleden en de toekomstige schade. (…)’

Rik Zaal beschrijft wat er wel gebeurde. ‘(…) De minister deed er twee weken over om excuses aan te bieden. Zo lang hadden juristen er blijkbaar over moeten doen om de tekst ervan zo in te kleden dat de Staat der Nederlanden niet aansprakelijk kon worden gesteld. Hij zei dat het hem speet dat er onvoldoende aandacht was geweest voor de veiligheidsbelangen van de mensen. Verder ging hij niet.
En de NAM, die vlak na het publiceren van het onderzoek bij monde van directeur Gerald Schotman had gezegd niet onzorgvuldig te zijn geweest, en dat hij niet begreep hoe je excuses kon aanbieden voor iets waar je ‘geen zicht op had,’ kwam na twee maanden vergaderen met juristen over de brug met een soort excuus: ‘De Nederlandse Aardolie Maatschappij betreurt het ten zeerste dat de aardbevingen voor zo veel mensen tot problemen leiden. Ik wil daarvoor mijn excuses aanbieden.’ Twee keer lezen, drie keer lezen, en het betekent nog niks. (…)’

 

Bronnen
De Correspondent, 3 augustus 2015: En toen kregen de Groningers alsnog hun excuus (of was het meer een gasbel?) (Lidmaatschap De Correspondent € 60 per jaar)

Onderwerpen: , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.