Groningen ongerust over ‘fracken’

22 juni 2015 – De provincie Groningen eist van minister Kamp dat mensen bezwaar moeten kunnen maken tegen fracken. De NAM kondigde onlangs aan vaker te gaan fracken.

Uit cijfers die de NOS heeft opgevraagd blijkt dat fracken sinds de jaren 50 al 220 keer is toegepast. Bij fracken worden water en chemicaliën onder druk in de steenlaag gebracht, waardoor het te winnen gas kan vrijkomen.
Volgens deskundigen is de methode niet riskant. De methode is echter omstreden geraakt door de toepassing in de Verenigde Staten waar met fracking schaliegas wordt gewonnen uit zeer harde steensoorten. Daar heeft het op een aantal plaatsen tot ernstige milieuschade geleid. René Peters van TNO legt tegenover de NOS uit waarom fracking voor gewoon aardgas veel veiliger is dan bij schaliegas. ‘Het principe is wel hetzelfde: onder grote druk water en chemicaliën in de ondergrond brengen, waardoor het gas vrijkomt uit gesteente’, vertelt hij. ‘Maar de intensiteit is veel minder groot. Denk aan een baksteen. Om daar gas uit te krijgen, heb je een minder hoge druk en minder en andere chemicaliën nodig dan bij leisteen, waar schaliegas in zit. Leisteen is een veel hardere steensoort dan de zandsteen waar gewoon gas in zit.” Bij het fracken voor gewoon gas worden 50 tot 100 keer minder water en chemicaliën gebruikt dan bij het fracken voor schaliegas, aldus Peters. Bovendien zit schaliegas doorgaans dieper in de bodem dan het gas dat we tot nu toe winnen uit Nederlandse bodem. Sinds de jaren 50 is het fracken als zo’n vijf keer per jaar toegepast, vooral offshore. Daarbij hebben zich volgens TNO geen problemen voorgedaan.

Toch eist de provincie Groningen van Kamp voor bewoners de mogelijkheid om bezwaar te maken (in het winningsplan staan er niets over vermeld).
Uit het NOS-bericht: ‘Volgens gedeputeerde Eelco Eikenaar (SP) van Groningen hebben de mensen in de provincie al genoeg voor hun kiezen gehad door de aardbevingen als gevolg van gaswinning. Daarom vindt de provincie het belangrijk dat ze bezwaar kunnen maken.’
De NAM is van plan bij Saaksum ook fracking te gaan toepassen.
De provincie Groningen gaat niet akkoord met het fracken door de NAM bij de gaslocatie Saaksum.

Eerder berichtte RTV Noord al dat Energie Beheer Nederland vindt dat fracking vaker moet worden toegepast: ‘Er zijn extra maatregelen nodig, zoals fracken, om meer gas uit de kleine velden in Nederland te kunnen winnen. Tot die conclusie komt het overheidsbedrijf Energiebeheer Nederland (EBN) in het rapport Focus on Dutch Oil & Gas. Daarin wordt gewezen op de gevolgen van het verder terugdraaien van de gaskraan in Groningen. ‘Met het oog op de maatschappelijke druk om minder gas uit het Groningenveld te winnen, is elke kuub aardgas die uit kleine velden gewonnen kan worden meer dan welkom’, schrijft directielid Berend Scheffers in het voorwoord.’

Bronnen
NOS, 21 juni 2015: ‘Fracken’ bij gaswinning leidt tot onrust
RTV Noord, 14 juni 2015: Fracken moet vaker toegepast worden bij kleine gasvelden
RTV Noord, 1 juni 2015: De NAM gaat ‘fracken’ bij klein gasveld in Saaksum

Onderwerpen: , , , , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.