Groningen wil meer grote windmolens

Groningen wil meer grote windmolens

1 juli 2016 – De provincie Groningen wil meer wind op land, vooral grote molens, en is in gesprek met gemeenten om de bereidheid te peilen. Aldus melden de Groningse media.

Uit een bericht van RTV Noord
‘(…) In de Voorjaarsnota van de provincie staat dat grootschalige windparken nodig zijn om meer duurzame energie op te wekken.
Volgens gedeputeerde Nienke Homan slaat ‘grootschalig’ daarbij op de grootte van de windmolens zelf. Die kunnen dan ook in groepjes van twee tot tien stuks staan.

‘Er is meer nodig’

De provincie heeft zich verplicht om in 855 megawatt windenergie te gaan leveren met molens die op het vasteland staan. Om de transitie naar duurzaam opgewekte energie te kunnen maken, is veel meer nodig, aldus Homan.
De gedeputeerde is in gesprek met gemeenten en organisaties om de bereidheid te peilen om meer windmolens te plaatsen.

VVD: ‘Windenergie alleen op zee’
De VVD toonde zich bezorgd. Fractievoorzitter Mirjam Wulfse wil dat de extra windenergie alleen op zee wordt opgewekt. In een amendement op de Voorjaarsnota probeerde de partij ‘grootschalige windparken’ te veranderen in ‘grootschalige windparken op zee’. PvdA, PVV, Partij voor het Noorden en Groninger Belang steunden het amendement, maar dat was niet genoeg. De collegepartijen hielden de rijen gesloten. (…)’

Uit een bericht van het Dagblad van het Noorden
‘(…) Met ongetwijfeld de heftige protesten van inwoners in de Drentse en Groningse Veenkoloniën in het achterhoofd, leek GroenLinks in het debat wat tegen te willen sputteren. De coalitiepartij van gedeputeerde Homan zei plotsklaps geen grote windparken in Groningen meer te willen. (…)

Bronnen
RTV Noord, 30 juni 2016: Provincie overweegt meer grote windmolens in Groningen
Dagblad van het Noorden, 30 juni 2016: Gedeputeerde Staten willen meer windparken in Groningen (via Blendle)
Foto: Nuon

 

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.