Groningers bij Raad van State: ‘Veiligheid nu voorop’

11 september 2015 – Bij de eerste zittingsdag van de Raad van State over het gaswinningsbesluit van minister Kamp hamerden alle bezwaarmakers op de veiligheid.

‘Niet de leveringszekerheid moet centraal staan, maar de veiligheid.’ En dat betekent dat de gaskraan nog verder dicht moet, of nog liever helemaal.
De toelichtingen op de 41 bezwaarschriften kostten gisteren zoveel tijd dat de zitting van de Raad van State vandaag verder gaat.
In april oordeelde de Raad van State al in een voorlopige uitspraak dat de veiligheidsrisico’s te groot zijn en bepaalde de Raad dat in ieder geval de gaswinning bij Loppersum nagenoeg stilgelegd zou moeten worden.
De gaswinning is door minister Kamp in stappen teruggebracht.
In januari besloot hij de gaswinning in het hele Groningenveld terug te brengen van 42,5 mrd kuub naar 39,4 mrd kuub (en tegen dit besluit werrden de 41 bezwaren ingediend die de Raad van State nu behandelt). In juni besloot Kamp de gaswinning voor dit jaar nog verder terug te brengen naar 30 mrd kuub (volgemnd jaar 33 mrd kuub).
Uit een bericht van RTV Noord
‘(…) De bewindsman en de NAM krijgen er flink van langs. ‘Kamp heeft alleen oog voor de leveringszekerheid en nog steeds niet voor de veiligheid van de Groningers,’ aldus Peter van der Burgh namens de provincie.
Ook de raadsman van de Veiligheidsregio en de Groningse gemeenten haalt stevig uit: ‘De NAM en minister zijn alleen uit op winstmaximalisatie. Groningen is een wingewest.’
Volgens Groningen Centraal! houdt minister Kamp bewust informatie achter. ‘Groningers worden als tweederangsburgers behandeld’, betoogt Nette Kruizenga, die er ook op wijst dat in Groningen de rechten van de mens worden geschonden.
Groningen Centraal! won eerder de korte procedure bij de Raad van State, met als gevolg dat de gaskraan bij Loppersum helemaal dicht ging.
Ook komen gedupeerden aan het woord. Zoals Diana Fering uit Kolham: ‘Mijn zoontje kwam thuis nadat ze op school aandacht hadden besteed aan de aardbevingen. Mamma, is ons huis wel veilig? Dan breekt je hart. Ik heb gezegd: zeker is het veilig. Maar dat is natuurlijk niet zo.’ (…)’

Uit een bericht van de Volkskrant
‘(…) ‘Elke kubieke meter gas die uit de grond wordt gehaald is een bouwsteen voor toekomstige ellende’, zei Frans Over uit Warffum ter zitting. ‘De kraan moet nu dicht.’ Ook bij een productie van 30 miljard kuub zullen aardbevingen ontstaan, aldus advocaat Pieter van der Burgh namens de provincie Groningen. ‘De minister stelt leveringszekerheid centraal. Veiligheid is een sluitpost.’ (…) ‘Groningers lopen risico’s die nergens anders in Nederland worden geaccepteerd’, aldus Robert van der Velde namens betrokken gemeenten. De raadsman citeerde het jongste advies van het Staatstoezicht op de Mijnen. Dat stelt dat om veiligheid te waarborgen de gasproductie aanzienlijk verder moet worden beperkt dan 30 miljard. (…)’

Uit een bericht van het Dagblad van het Noorden
‘(…) Hans Besselink zei namens het ministerie van Economische Zaken zei dat de minister de gasproductie aanzienlijk heeft beperkt. Bij Loppersum tot 3 miljard kuub per jaar. ,,Voor lange termijn blijven er onzekerheden. Diverse onderzoeken worden verricht. De minister is druk aan het werk en houdt de vinger aan de pols. Als er aanleiding bestaat om veiligheidssituatie te verbeteren dan doet hij dat.” Namens de NAM voerde advocaat mevrouw Nicolette van den Biggelaar het woord. ,,We hebben indringende verhalen gehoord van mensen. De NAM wil hinder verminderen. Daarom doen we praktijkproeven om zo een scherper beeld te krijgen van seismische dreiging. Dat kan leiden tot bovengronds en ondergrondse maatregelen.” Volgens de NAM is de seismische dreiging sinds het indiening van het winningsplan lager dan werd ingeschat. (…)’

Vandaag worden nog meer insprekers gehoord. De Raad van State zal naar verwachting over zes weken uitspraak doen.

 

Bronnen
RTV Noord, 10 september 2015: Stevige kritiek op gasbesluit bij zitting Raad van State  (met korte videoreportage, met audiofragmenten)
Volkskrant, 11 september 2015: ‘Gaskraan moet helemaal dicht’ (via Blendle)
Dagblad van het Noorden, 10 september 2015: Volle zaal bij zitting over gasbesluit
Foto: beeld uit videoreportage RTV Noord

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.