De zinkfabriek in Budel. (foto: Nyrstar)

Groot zonnepark op stortplaats zinkfabriek Budel

De zinkfabriek in Budel. (foto: Nyrstar)

Met ruggensteun van de provincie Noord-Brabant gaan Nyrstar en zonne-energiespecialist Solarcentury nog dit jaar een zonnepark bouwen bovenop de opslagplaats van restproducten van het metaalbedrijf in Budel.

Met 170.000 zonnepanelen op een oppervlakte van 60 hectare wordt het een van de grootste zonneparken van Nederland, goed voor een investering van 36 miljoen euro. De bijdrage van de provincie Noord-Brabant bestond vooral uit expertise op energiegebied en organisatie uit haar netwerk.

Geschikte locatie

Met dit project wil het provinciebestuur verzekeren dat de ontwikkeling groene energieproductie goed samengaat met de nazorg en het onderhoud van het gesloten gebied. De zonnepanelen moeten jaarlijks tot 48 miljoen kilowattuur zonnestroom opleveren. Dit komt overeen met het gemiddelde energiegebruik van 16.000 huishoudens of met 4 à 5% van de elektriciteitsbehoefte van Nyrstar.

Volgens Noord-Brabants gedeputeerde voor energie Anne-Marie Spierings (D66) groeit bij de industriële bedrijven het bewustzijn dat zij een belangrijke rol hebben in de energietransitie. “De gesloten afvalbekkens zijn vanuit landschap en ruimtegebruik zeer geschikt voor een groot zonnepark. Met deze overeenkomst zorgen we dat dit op verantwoorde wijze plaatsvindt,” zegt ze.

Reputatie verbeteren

De eerste gebouwen van de ‘zinkfabriek’ werden in 1892 opgetrokken op een toen erg strategische ligging, vlakbij de IJzeren Rijn, de spoorweg tussen de haven van Antwerpen en het Ruhrgebied, het hart van de Duitse industrie. In de loop der jaren produceerde de fabriek niet alleen zink, zinkpoeder en zinklegeringen, maar ook onder meer cadmium, cfk-drijfgassen, kunstmeststoffen en zwavelzuur. Ze genoot jarenlang een ongunstige reputatie op het vlak van milieu. De oude processen voor de productie van zwavelzuur leverden haar zelfs ooit de weinig vleiende bijnaam ‘de stille dood’ op.  Sinds de overname, 1907, door het Belgische Nyrstar, de wereldmarkteider in zinkproductie, doet de fabriek grote inspanningen om dit verleden van zich af te schudden.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.