foto: Greenchoice

Grootste Nederlandse batterijopslag bij windmolenpark Hartelkanaal

Greenchoice Hartelkanaal

Bij windmolenpark Hartelkanaal in Zuid-Holland plaatst Greenchoice vanaf januari 2019 een megabatterij voor de opslag van groene stroom. Deze energieleverancier wil hiermee verspilling van windenergie tegengaan en een bijdrage leveren aan een stabiel en duurzaam energiesysteem in Nederland.

De batterij bestaat uit zes opslageenheden die elk een zeecontainer groot zijn. Samen kunnen ze 10 megawattuur (MWh) door het windpark opgewekte stroom opslaan. Daarmee is het de grootste batterijopslag bij een windmolenpark in Nederland. Om vraag en aanbod van stroom op ieder moment van de dag in evenwicht te houden, groeit de behoefte aan flexibiliteit. De batterij aan het Hartelkanaal moet mee in die flexibiliteit gaan voorzien.

“Aan het Hartelkanaal hebben we acht windturbines staan. Samen leveren ze per jaar gemiddeld 68 GWh groene stroom,” vertelt Maurice Koenen, manager inkoop- en portfoliomanagement van Greenchoice. “Wanneer het hard waait, is er veel aanbod. Als de vraag naar elektriciteit op dat moment laag is, kan het zijn dat de windmolens uit de wind gedraaid moeten worden. Zo gaat duurzame stroom verloren. Met de batterij kunnen de turbines blijven draaien. De opgewekte stroom wordt in de batterij opgeslagen en kunnen we op een later moment aan het energienet leveren. Ook gaat de batterij diensten leveren ter ondersteuning van de 50hz-frequentie op het energienetwerk.”

Met de batterij bereidt Greenchoice zich voor op grootschalige integratie van hernieuwbare energie op het elektriciteitsnet. “Hoe meer duurzaam opgewekte stroom we kunnen opslaan, hoe beter”, aldus Koenen. Voor Greenchoice is het een debuut in dergelijke projecten. “Als dit project bij het Hartelkanaal succesvol verloopt, willen we ook op andere locaties batterijen plaatsen. Zo kunnen kolen- en gascentrales uiteindelijk afbouwen, houden we flexibiliteit en een stabiel elektriciteitsnet.”

Alfen levert de batterij en inegreert het in het lokale elektriciteitsnet. “We leveren een 10 MW-systeem dat bestaat uit zes opslageenheden met vooraf geïntegreerde batterijen,” zegt Stephanie Schockaert, salesmanager bij Alfen. “Het is een plug & play-oplossing die toekomstige uitbreidingen of transport van het systeem naar een andere locatie ook mogelijk maakt.” Omstreeks 1 april moet het opslagsysteem aan het Hartelkanaal operationeel zijn.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

1 reactie op “Grootste Nederlandse batterijopslag bij windmolenpark Hartelkanaal”

ROLAND HAFFMANS|29.11.18|12:07

Per jaat 68 GWh ofwel 200 MWh per dag, dus met een opslag van 10 MWh is de opmerking van Greenchoice: “Met de batterij kunnen de turbines blijven draaien” onjuist zker bij meer dan gemiddelde windkracht.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.