Brexit en de gevolgen voor het klimaat- en energiebeleid

Brexit en de gevolgen voor het klimaat- en energiebeleid

25 juni 2016De zaterdagkranten en andere media hadden uiteraard vele tientallen bijdragen over het Brexit. Zo her en der werd ook al al stilgestaan bij de gevolgen voor het klimaat- en energiebeleid. We zetten de hoofdpunten daarvan op een rij.


Algemeen Groot-Brittannië

De grote verliezers zijn de Britten
De eerste klap hebben de Britten al gekregen. Het pond is met 10 procent in waarde gedaald. Dat betekent dat de koopkracht van de lonen ook 10 procent daalt. En dat is niet alles. De kredietbureaus hebben aangegeven de rating van het VK te verlagen. Dat betekent dat de rente omhoog zal moeten om geld aan te trekken om de tekorten te dekken. (…)
De export van het VK naar de rest van Europa is maar 4 procent. Dat heeft geen noemenswaardige impact. De grote verliezers zijn de Britten.
Sweder van Wijnbergen in BN, 25 juni 2016 (via Blendle)


Algemeen Nederland

Niet te voorspellen
De precieze economische gevolgen voor Nederland van een Brexit zijn niet te voorspellen. Het Centraal Planbureau deed wel een poging en concludeerde dat het Nederland tienduizenden banen en miljarden euro’s kan kosten. De Britten zijn de derde handelspartner van Nederland. De onzekerheid, waardeverlies van het pond en later wellicht verminderde markttoegang in de EU kunnen ertoe leiden dat het Verenigd Koninkrijk minder Nederlandse producten importeert.
NRC Next, 25 juni 2016 (Via Blendle)

Wordt relatief zwaar getroffen
Nederland zal door de Brexit relatief zwaar getroffen worden. Het VK is na Duitsland en België het belangrijkste exportland voor Nederland. Maar vooralsnog zal er niet veel veranderen. Als het VK in een recessie terechtkomt zullen de gevolgen groter zijn.
Sweder van Wijnbergen in BN, 25 juni 2016 (via Blendle)

Angst voor meer bureaucratie
Het Nederlandse bedrijfsleven vreest de gevolgen op de langere termijn van een Brexit. Er is angst voor meer bureaucratie in de handelsrelatie.
De Telegraaf, 25 juni 2016 (via Blendle)


EU/internationaal

Meer crises
Steven Blockmans, lid van het Europese Centrum voor Politieke Studies in Brussel en hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam zegt in de Washington Post dat de uittreding van de Britten waarschijnlijk ‘een crisis van enorme omvang zal veroorzaken, een die voorbij alles gaat wat we tot nu toe kennen’. De oorzaak is volgens Blockmans ‘dat je niet te maken hebt met maar één crisis, maar met een reeks met elkaar verbonden crises’.
Nederlands Dagblad, 25 juni 2016

Einde Energie Unie?
It will also have major implications for the Energy Union, one of the flagship policies of the current European Commission. This ambitious project is already in bad shape: energy markets in the EU are still overwhelmingly determined by national policies. Brexit will only reinforce this tendency. Personally, I believe that policymakers in Brussels can’t afford to ignore the signal from the UK. To avoid a worse outcome, they should reconsider the Energy Union and go for more realistic forms of market integration.
Karel Beckmann, Energy Post


Innovatie

Wetenschappelijk onderzoek
Wellicht ontstaan er belemmeringen voor wetenschappelijke samenwerking. Met name in het omvangrijke onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020, dat een budget van 80 miljard euro kent.
NRC Next, 25 juni 2016 (Via Blendle)


Energie en klimaat

Klimaat wordt probleem voor UK
Sommige dingen kun je niet in je eentje doen. De immigratiestroom, het energiebeleid, de financiële sector, defensie, om maar te zwijgen van het klimaatprobleem dat op ons afrolt.
Geert Mak in Eindhovens Dagblad, 25 juni 2016 

Onzekerheid. Gevolgen voor ‘Parijs’?
The longer-term implications of Brexit for energy in the UK and Europe, like most other consequences of the decision, are highly uncertain. Politico and others sketched out some of the main issues, with news outlets taking a range of differing perspectives. Norton Rose Fulbright published an excellent primer, focusing on some of the key legal questions. BusinessGreen rounded up reaction from environmental campaigners and renewable energy businesses. Christiana Figueres, executive secretary of the UN Framework Convention on Climate Change, suggested before the result was known that a vote for Brexit would mean the Paris agreement on tackling global warming would “require recalibration”.
FT, Energy Source, Weekly Briefing, 24 juni 2016

Need to clarify its policies
Whatever government emerges in the aftermath of the leave vote it will need to clarify its policies with respect to climate change, renewable energy, technology preferences, state aid, and many other matters of direct relevance to the utility industry.
Tony Ward, head of power and utilities at Ernst & Young, in Wind Power Monthly

EU was rond klimaat al vleugellam
Europa slaagt er namelijk niet in om de grote problemen waar juist een Europese aanpak vereist is, effectief aan te pakken: de vluchtelingencrisis, het klimaat. Door gebrek aan solidariteit én daadkracht werd de EU vleugellam.
Peter van Dalen en Gert-Jan Segers in een opiniebijdrage in NRC (via Blendle)

Red alert for the environment
UK’s out vote is a ‘red alert’ for the environment. The short answer to what happens next with pollution, wildlife, farming, green energy, climate change and more is we don’t know – we are in uncharted territory. But all the indications are that the protections for our environment will get weaker.
The Guardian, 24 juni 2016

Slecht voor het milieu
“There is a very real fear that Cameron’s successor will come from the school that supports a bonfire of anti-pollution protections. The climate change-denying wing of the Conservative Party will be strengthened by this vote for Brexit. That means the green movement, indeed every Briton who values a clean and safe environment, may need to stand up for nature in the face of an attack on the natural world.
Greenpeace UK, 24 juni 2016

CO2-reductie VK krijgt problemen
De leiders die nu triomferen hebben tamelijk rabiate milieustandpunten. Nigel Farage (UKIP) vindt klimaatverandering geen probleem en wil uitstootbeperkingen voor energiecentrales schrappen. De EU was juist bezig luchtvervuiling terug te dringen. Vierhonderdduizend Europeanen overlijden er jaarlijks aan, waarvan 40.000 Britten. Strengere normen om dat getal te halveren strandden eerder deze maand in Brussel dankzij een intensieve Britse lobby. “Er is een duidelijke vrees dat de opvolger van Cameron uit een hoek zal komen die brandhout wil maken van de regels tegen vervuiling”, zegt John Sauven, directeur van Greenpeace-UK.
OneWorld, 24 juni 2016

Duurzaamheid eist samenwerking
Volgens Jesse Klaver (GroenLinks) stelt de uitslag ons voor een nog grotere opgave om de Europese samenwerking tot een succes te maken en te zorgen dat het in Europa niet alleen gaat over geld, maar vooral over vrede, solidariteit en duurzaamheid. “Als Unie staan we samen sterker tegenover internationale vraagstukken als klimaatverandering, belastingontwijking en immigratie. Het Europese project is te waardevol om uit onze handen te laten vallen.”
GroenLinks, 24 juni 2016

Groene energie
Ook voor investeerders in windmolens en zonnepanelen in het Verenigd Koninkrijk brengt de stem voor een Brits vertrek uit de Europese Unie veel onzekerheid met zich mee. Welke regering ook uit de nasleep van het referendum komt, het zal het klimaatbeleid moeten verduidelijken”, zegt Tony Ward, analist bij Ernst & Young, tegen Windpower Monthly. “Het is een fundamentele vraag of de steun voor CO2-arme technologie wordt teruggetrokken “, zegt Ward. “Hoe Britse overheden nu hun vrijheid van EU-beleid gebruiken zal van dichtbij gevolgd worden.”
Het Verenigd Koninkrijk is één van de grotere markten voor groene energie in Europa. Onlangs werden verschillende mijlpalen bereikt waarin de productie van groene stroom naar nieuwe records steeg.
Groene Courant, 24 juni 2016

RenawableUK: gewoon doorgaan
“As a trade association, RenewableUK has a wide range of member companies with differing views on the result of the EU referendum. The British people have made their judgement, and of course we respect that. Our focus will continue to be on delivering power to the UK at the lowest cost. Our future is bright; the European and global opportunities remain immense for the industries I’m proud to represent”.
RenewableUK, 24 juni 2016

Olie gedaald 
Amerikaanse WTI olie ging met 5% verlies fors in waarde terug uit vrees voor minder vraag
Telegraaf, 25 juni 2016 (via Blendle)

Multinationals

Shell
Multinationals houden het hoofd koel. Olie- en gasreus Shell gaat de gevolgen onderzoeken.
Eerder dit jaar beklemtoonde topman Ben van Beurden in The Sunday Times de ‘sterke historische aanwezigheid’ van Shell in het Verenigd Koninkrijk en op het Europese vasteland. Hij voegde daar aan toe dat een vertrek van de Britten uit de EU gevolgen zal hebben voor de bewegingsvrijheid van personeel en activiteiten van Shell. Een scheiding levert ‘allerlei inefficiënties’ op en dat is ‘niet goed voor bedrijven zoals de onze die juist gedijen als grenzen verdwijnen’, aldus Van Beurden in februari. In het Verenigd Koninkrijk heeft Shell 7.500 werknemers. Vorig jaar versterkte het concern zijn positie op de markt van vloeibaar gemaakt gas (lng) door voor 64 miljard euro British Gas te kopen.
Volkskrant, 25 juni 2016 (via Blendle)

Foto: FluxEnergie/© Paul Tolenaar

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.