Groene RWE-dochter Innogy in één klap Duitslands grootste energiebedrijf

Groene RWE-dochter Innogy in één klap Duitslands grootste energiebedrijf

7 oktober 2016 – Innogy, de ‘groene’ tak van energiebedrijf RWE, gaat vandaag naar de beurs. De beleggers staan in de rij voor de aandelen. Het bedrijf zou zo’n 20 miljard euro waard zijn en meteen Duitslands grootste energieconcern zijn. 

Die Welt spreekt van de grootste beursgang in zestien jaar. Beleggers konden vorige week intekenen op de aandelen. De belangstelling was groot, volgens Reuters doordat de overheid de opbrengst van duurzame energie garandeert en door het hoge beloofde dividend (70 tot 80 procent van de nettowinst).

Uit een bericht van het Dagblad van het Noorden
‘(…) De verwachting is dat het aandeel bij de beursgang vandaag voor 32 tot 36 euro wordt verhandeld, terwijl men eerst uitging van 26 tot 32 euro. Als de voorspelling klopt is het nieuwe bedrijf rond de 20 miljard euro waard, twee keer zoveel als RWE. (…)
In Innogy heeft RWE zoals windmolens, zonnepanelen, stroomnetten en commerciële verkoopactiviteiten ondergebracht. Onder de groep vallen de Nederlandse merken Essent, Energiedirect.nl en Powerhouse. RWE blijft voor 75 procent eigenaar van Innogy. (…)’

Het aandeel RWE, dat zelf de fossiele activiteiten en kernenergie houdt, daalde woensdag met 4 procent, aldus het FD.

Met de splitsing wil RWE de gevolgen van de Duitse Energiewende het hoofd bieden. Duitse energiebedrijven hebben zwaar te leiden onder de grote hoeveelheid goedkope duurzame energie die op de markt komt en het voornemen van Duitsland om met kernenergie te stoppen.

Eon koos er vorige maand voor juist de ‘vuile’ activiteiten af te splitsen in een ander bedrijf, Uniper. De strategie van RWE lijkt vooralsnog meer waarde te creëren, signaleert ‘rekenmeester Bartjes’ in een column in het FD.

Uit de column in het FD
‘(…) Het antwoord zit waarschijnlijk deels in de afschrikwekkende miljardenverantwoordelijkheid voor de toekomstige ontmanteling van kerncentrales. In beide gevallen is die achtergebleven bij het moederbedrijf. Dat betekent bij het groene Eon en bij het vervuilende RWE. Terium heeft met Innogy dus een duurzame dochter gecreëerd die geen risico’s meezeult uit het verleden, en daar willen beleggers voor betalen. (…)’

Bronnen
Dagblad van het Noorden, 7 oktober 2016: Energiebedrijf RWE heeft met beursgang Innogy rijke dochter (via Blendle)
De Limburger, 7 oktober 2016: Beleggers in de rij voor ‘groen’ RWE (via Blendle)
FD, 5 oktober 2016: Aandeel Innogy aan bovenkant bandbreedte geprijsd (registratie)
FD, 4 oktober 2016: Eindelijk opsteker voor RWE: dochter Innogy is populair bij beleggers (registratie)
FD, 7 oktober 2016: De magie van Innogy (registratie)
Die Welt, 6 oktober 2016: Mega-Börsengang könnte zum Reinfall werden
FluxEnergie, 12 september 2016: E.ON-topman voorspelt moeilijke beursgang Uniper

Foto: Peter Terium, CEO van Innogy (Innogy)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.