Grote hackaanval op elektriciteitsnetwerk Israël

28 januari 2016Het elektriciteitsnetwerk van Israël is maandag getroffen door een ‘ernstige hackaanval’. De aanval is inmiddels onder controle en zorgde voor zover bekend niet voor stroomuitval in het op het moment erg koude Israël.

De Israëlische energieminister Yuval Steinitz zei dinsdag op de CyberTech 2016 conferentie dat het land een van de grootste internetaanvallen ooit had ontdekt.

Uit een bericht van de Jerusalem Post
‘(…) Steinitz said that attack was dealt with by his ministry and the National Cyber Bureau and that it was under control. (…)’

Uit een bericht van Nu.nl
‘(…) Hoewel er meerdere computers van de Israelische Elektriciteitsautoriteit moesten worden stilgelegd, is de stroom voor zover bekend niet uitgevallen. (…)’

De hackaanval komt vijf weken na een vermoedelijke aanval op de elektriciteitsvoorziening in Oekraïne. Vlak voor kerst kwamen honderdduizenden huishoudens zonder stroom te zitten. Er zijn sterke aanwijzingen dat het om een cyberaanval gaat; de Verenigde Staten hebben aangeboden te helpen bij het onderzoek. Als het klopt, is dit de eerste keer dat hackers malware hebben gebruikt om een grote stroomstoring te veroorzaken, aldus de NOS.

Bronnen
NOS, 27 januari 2016: Elektriciteitsnetwerk Israël getroffen door grote internetaanval
Jerusalem Post, 26 januari 2016: ‘Israel’s electrical grid attacked in massive cyber attack’
Nu.nl, 27 januari 2016: Elektriciteitsnetwerk Israël getroffen door ‘ernstige hackaanval’
NOS, 5 januari 2016: ‘Hackers legden energiecentrales Oekraïne plat’
CNN, 18 januari 2016: Scary questions in Ukraine energy grid hack

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.