Grote problemen in Chinese zonnepanelenindustrie

160504-ChinesePV-ind
4 mei 2016 –
De enorme groei die China wil realiseren in de opwekkingscapaciteit van zonne-energie, blijkt ook een keerzijde te hebben: verschillende grote Chinese zonnepanelenfabrieken verkeren in problemen door grote overcapaciteit.

Het FD meldt dat het Chinese bedrijf Yingli, een van de grootste panelenproducenten ter wereld, mogelijk haar activiteiten moet staken.
Uit een bericht van het FD
‘(…) Het bedrijf maakt al vijf jaar geen winst en verdrinkt in de schulden. Yingli is echter slechts het topje van de ijsberg binnen China’s kwakkelende solarindustrie. Dat bedrijven als Yingli het hoofd vooralsnog boven water hebben kunnen houden, heeft alles te maken met de vurige wens van Peking om vervuilende kolencentrales in te wisselen voor schonere vormen van energieopwekking. Om die reden zijn terugbetalingen op miljardenleningen bij Yingli tot nu toe steeds vooruitgeschoven. (…) Kenners noemen de problemen in de Chinese solarindustrie een bij-effect van de bijna ongebreidelde groei die de sector de laatste jaren heeft doorgemaakt. (…)’
De uitvoer van goedkope zonnepanelen uit China naar Europa en de Verenigde Staten is sinds de importheffingen niet meer zo aantrekkelijk.

Energiebeleid China
Op dit moment is de opwekkingscapaciteit van zonne-energie in China zo’n 50 gigawatt en dat is 52% meer dan een jaar eerder.
In het energiebeleid van China moet de capaciteit van wind- en zonne-energie dit jaar 21% omhoog.

Bronnen
FD, 3 mei 2016: Chinese makers zonnepanelen in zwaar weer (Registratie)
Foto: Yingli Solar

Onderwerpen: , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.