Grote steden willen autonomer energiebeleid

8 februari 2016De duurzaamheidswethouders van Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag hebben last van de centrale overheid bij de invoering van duurzame energie. Ze eisen meer zeggenschap over hun eigen energiebeleid en een plek aan tafel bij overleg over het Energieakkoord.

Dat melden de wethouders in de uitzending van EenVandaag van zaterdag 6 februari. Het tempo van de energietransitie moet en kan omhoog, vinden de vier grote steden. Ze eisen een plek aan tafel bij het overleg over de doelen en de uitvoering van het Energieakkoord. Ed Nijpels, voorzitter van de borgingscommissie van het Energieakkoord, laat EenVandaag weten daar niet voor te voelen. De steden hebben al inspraak via de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), aldus Nijpels.

Vanuit het rijk en de provincie hebben we te maken met ‘vieze regels’ waardoor we de invoering van groene stroom niet kunnen doorvoeren, aldus de Amsterdamse wethouder Choho. Amsterdam wil wel: windmolens en zonnepanelen in de haven. Maar ze hebben te maken met belemmerende regels van de provincie, waardoor windmolens niet te dicht bij bebouwing mogen staan en voor iedere nieuwe molen twee oude moeten worden gesloopt. En door de zogenoemde postcoderoosregeling worden de zonnepanelen minder lucratief, omdat alleen mensen uit een bepaalde postcodezone die stroom kunnen afnemen.

Volgens hoogleraar transitiekunde Derk Loorbach (en directeur van DRIFT, Dutch Research Institute for Transitions) moet de omschakeling worden gemaakt van een fossiel en centraal geregeld energiesysteem naar een duurzaam en decentraal georganiseerd systeem. ‘De praktijk gaat veel sneller dan de regelgeving bij kan houden.’ Hij pleit voor bestuurlijke ongehoorzaamheid: gewoon de haven vol zetten met wind en de burgers steunen met het vol leggen van de daken met zonnepanelen. De minister wil ook einde van fossiele tijdperk, stelt Loorbach.

Bron
EenVandaag, 6 februari 2016: Grote steden willen autonomer energiebeleid
video vanaf minuut 10

Zie ook
FluxEnergie, 6 november 2016: ‘Noord-Holland moet meer windenergie en minder strenge regels’
FluxEnergie, 29 juli 2015: ‘Noord-Holland te star over windmolens’

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.