H2point gaat waterstofstation bouwen in Roosendaal, opening in 2020

Er is definitief groen licht voor het bouwen van een tankstation voor waterstof aan de Aanwas op industrieterrein Borchwerf in Roosendaal. Afgelopen week heeft H2point het bericht ontvangen dat de daarvoor benodigde subsidie is toegekend. Samen met de al eerder ontvangen Europese BENEFIC-subsidie maakt dit de weg vrij voor de uitrol van het station. De locatie moet in het eerste kwartaal van 2020 opengaan.

Samen met de gemeente Oosterhout en De Graaf Logistics onderzoekt H2point de mogelijkheden om de stroom van enkele windmolens op bedrijventerrein Weststad om te zetten naar waterstof als schone brandstof voor vracht- en personenwagens. Daardoor kan op de locatie groene waterstof getankt gaan worden. Volgens H2point is de toepassing van waterstof als energiebron voor mobiliteit nodig om de maatschappelijke opgave van vermindering van CO2-emissies te realiseren.

Voordelen

“Waterstof-elektrisch rijden combineert de voordelen van twee werelden. Allereerst wordt de actieradius van elektrisch rijden enorm vergroot. Met één tank kun je 700 kilometer elektrisch rijden. Vervolgens hoef je je voertuig niet op te laden, wat nu vaak veel tijd kost. Nee, je tankt je tank vol waterstof in slechts vijf minuten tijd, en je kunt weer 700 kilometer rijden”, aldus Paul Smits, eigenaar van H2point.

Het enige restproduct van rijden op waterstof is schone lucht en water uit de uitlaat. En indien de waterstof uit duurzame energiebronnen zoals wind- of zonne-energie geproduceerd wordt, is het zelfs CO2-neutraal over de gehele keten. H2point wil een breed aanbod ontwikkelen om de eerste, veelbelovende ervaringen met zogenaamde ‘waterstof-elektrische voertuigen’ voort te zetten.

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor FluxEnergie.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.