Den Haag: ‘Fossiele energie taboe voor warmterotonde Den Haag/Rotterdam’

Den Haag: ‘Fossiele energie taboe voor warmterotonde Den Haag/Rotterdam’

29 juni 2016 De Haagse wethouder Ingrid van Engelshoven (D66) heeft verzekerd dat Den Haag alles op alles zal zetten om te voorkomen dat de warmterotonde Den Haag/Rotterdam gebruik zal maken van restwarmte die met fossiele brandstof is opgewekt.

Uit een bericht van Omroep West
‘(…) Het warmtenetwerk dat in de regio wordt aangelegd, gaat geen gebruik maken van fossiele energie. Dat wordt de inzet van de gemeente Den Haag in de metropoolregio Rotterdam Den Haag. (…) [De warmterotonde beoogt] om met restwarmte uit de Rotterdamse haven huizen, kassen en bedrijven te verwarmen. Den Haag en andere gemeenten hebben hier grote moeite mee omdat het idee is dat hiervoor restwarmte van bijvoorbeeld kolencentrales op de Maasvlakte zou worden gebruikt. En dat is niet duurzaam, stelde een flink aantal partijen twee weken geleden. ‘We geven de oude, vervuilende fossiele industrie een tweede leven,’ verklaarde bijvoorbeeld Joeri Oudshoorn van de Haagse Stadspartij (HSP).
De inzet van Den Haag wordt dus nu ook dat dat niet gaat gebeurden, aldus de wethouder. Volgens de critici van het project, valt daarmee de bodem onder het miljarden euro’s kostende plan weg.

Bronnen
Omroep West, 29 juni 2016: Warmterotonde gaat geen gebruikmaken van fossiele energie
Foto: aanleg warmteleiding (niet voor rotonde Rotterdam/Den Haag, maar bij Amsterdam). Foto: Eneco

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.