Haags college wil geen windmolenparken vlak voor de kust

Haags college wil geen windmolenparken vlak voor de kust

26 augustus 2016 – De windmolenparken die het Rijk wil aanleggen voor de Zuid-Hollandse kust, moeten veel verder in zee worden gebouwd dan nu het plan is. Dat wil het college van burgemeester en wethouders in Den Haag.

160826-Wijsmuller
Joris Wijsmuller (Haagse Stadspartij): ‘Het kan nu veel goedkoper’

Uit een bericht van Omroep West
‘(…) Verder van de kust kunnen veel grotere parken aangelegd worden, met een veel hogere energieopbrengst.
Het college wil daarnaast dat de hoogspanningskabels vanuit de windparken op de Maasvlakte aan land komen. Het Rijk wil eigenlijk dat dat bij Kijkduin gebeurt, maar dat heeft volgens het college te grote nadelen voor natuur, milieu en economie.
Het is voor het eerst dat het college met een duidelijk standpunt over de windmolenparken naar buiten komt. (…)
‘Zeewind is een onmisbare bron van duurzame stroom voor de stad. Onderzoek toont aan dat een windpark verder op zee een veel hogere stroomopbrengst oplevert dan kleine parken dicht op de kust’, licht wethouder Joris Wijsmuller toe. ‘En dat kan nu tegen veel lagere kosten: het windpark bij Borssele gaat bijna 3 miljard euro minder kosten dan verwacht. Het is heel belangrijk dat het Rijk die nieuwste inzichten meeneemt in zijn afwegingen.’

Twee kavels
Minister Henk Kamp van Economische Zaken is bezig met plannen voor windparken op de Noordzee. Wat betreft de Zuid-Hollandse kust gaat het om twee kavels buiten de 12-mijlszone en twee binnen de zone tussen de 10 en 12 mijl. Buiten de 12-mijlszone zijn de windmolens niet zichtbaar, binnen die zone soms wel. Dat hangt af van de weersomstandigheden.
Met die laatste twee is het Haags college dus niet blij, vanwege de lagere energieopbrengst. 8 september praat de gemeenteraad over het standpunt van het college. Daarna gaat de Haagse zienswijze naar het ministerie. Eind dit jaar neemt het Rijk een besluit over de plannen en vanaf 2017 start de aanleg van de windparken. (…)’

Bronnen
Omroep West, 25 augustus 2016: Haags college wil geen windmolenparken vlak voor de kust
Foto’s: Gemeente Den Haag en Eneco

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.