Haagse gemeenteraad weigert verkoop aandelen ENECO

Eneco eerste Nederlandse bedrijf binnen Science Based Targets initiative

Een meerderheid van de Haagse gemeenteraad wil haar 16 procent van de aandelen in energiebedrijf Eneco niet verkopen. Donderdagavond 5 oktober stemden 24 leden tegen het verkoopvoorstel van het college van burgemeester en wethouders, 18 leden stemden voor. 

PvdA, de Haagse Stadspartij, PVV, SP, Islam Democraten, GroenLinks, Partij van de Eenheid, ChristenUnie/SGP en de Partij voor de Dieren stemden tegen een raadsvoorstel van 7 juli 2017, waarin voorgesteld werd om het aandeelhouderschap Eneco af te bouwen. Coalitiepartijen D66, VVD en CDA en Groep De Mos en Groep Van der Helm stemden voor.

‘Houd Eneco duurzaam’

De gemeente Den Haag is met ruim 16 procent Eneco’s één na grootste aandeelhouder. Rotterdam heeft bijna 32 procent van de aandelen in handen, 51 andere gemeenten hebben veel kleinere belangen. De voorgenomen verkoop van de aandelen had de hofstad miljoenen op kunnen leveren. Veel gemeenten vinden het bezit van aandelen niet meer van strategisch belang nu Eneco en netwerkbeheerder Stedin zijn gesplitst en Eneco als commercieel bedrijf verder gaat. Rotterdam vergadert volgende week over verkoop van het belang, Dordrecht (9 procent) later deze maand.

Eneco staat momenteel bekend als Nederlands duurzaamste energiebedrijf. Andere energiebedrijven die op de markt werden gebracht, werden overgenomen door multinationale energieleveranciers met veel minder groene bedoelingen. Om dat te voorkomen werd al een coöperatie opgericht van bezorgde burgers die de vrijkomende aandelen wilden opkopen. Zij hebben inmiddels bijna 20 miljoen euro toegezegd gekregen. Prominente figuren als hoogleraar Hans Schenk waarschuwden daarnaast voor de ongewenste gevolgen van privatisering.

Bronnen:

  • Nu.nl, 6 oktober 2017, ‘Gemeente Den Haag doet aandelen Eneco niet van de hand’
  • FD, 6 oktober 2017, ‘Gemeenteraad Den Haag tegen verkoop Eneco’
  • Gemeente Den Haag, 7 juli 2017, ‘Toekomstig aandeelhouderschap Eneco, principebesluit gemeente Den Haag’

Lees ook:

Foto: Eneco

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.