Hans Alders.

Hans Alders geeft de gaspijp aan Maarten

Alders – Ondanks maanden onderhandelen nog geen conceptplan voor nieuwe regeling

Met een vlammende afscheidsbrief aan minister van energie en klimaat Eric Wiebes (VVD) is Hans Albers woensdag opgestapt als Nationaal Coördinator Groningen. Hij motiveert zijn ontslag met de vaststelling dat zijn adviezen niet aansluiten bij de visie van de minister.

Concreet gaat het om de houding van de minister tegenover de versterking van 1.588 huizen in Groningen. Vorige week deelde Wiebes mee dat de afbouw van de aardgaswinning in Groningen er een reëel uitzicht biedt op afnemende aardbevingsrisico. Daardoor kwam ook een light versie van de versterkingsoperatie in zicht. Hij wil nog geen versterkingsadvies –de basis voor een schadevergoeding en/of op financiële tegemoetkoming voor deze werken– voor deze woningen formuleren, maar eerst de risico’s herbekijken. Dat staat echter haaks op wat Alders al met de bewoners afsprak. Daardoor kwam de oud-minister (PVDA) en oud-commissaris van de koningin voor Groningen in een onmogelijke positie terecht en hield hij de eer aan zichzelf.

“Met de beëindiging van de gaswinning en de nieuwe publieke afhandeling van schade en versterking, is de aanpak van de aardbevingsproblematiek in Groningen een nieuwe fase ingegaan. Dit leidt ook tot nieuwe verhoudingen,” reageert Wiebes. “Er is nu reëel zicht op een afnemend bevingsrisico. Daarom is ook een herbezinning op de versterkingsoperatie aan de orde met een maximale inzet op het daadwerkelijk bieden van veiligheid.” In die context heeft de minister er begrip voor dat Alders heeft besloten zijn werkzaamheden neer te leggen. Hij geeft ook mee dat de regering de versterking van alle huizen waarvoor een versterkingsadvies is afgegeven onverkort doorzet.

Exploitatiestop vermindert kans op beving, maar niet effect ervan

“Vanzelfsprekend zal de beëindiging van de gaswinning uit het Groningenveld gevolgen hebben,” stelt Alders. “Maar daarmee zijn de risico’s van vandaag niet weg. De kans op een beving kan worden beïnvloed, maar dit betekent niet dat er geen grotere beving meer zou kunnen plaatsvinden.”

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.