Hansen: ‘Planeet warmst sinds 115.000 jaar’

5 oktober 2016De beroemde klimaatwetenschapper James Hansen stelt dat de aarde door klimaatverandering zo ver is opgewarmd dat het even warm is als in het Eemien, een tijdperk (130.000 tot 115.000 jaar geleden) waarin er veel minder ijs was en het zeeniveau 6 tot 9 meter hoger was dan nu.

Hansen werkte als klimatoloog voor NASA en vroeg in de jaren tachtig al aandacht voor klimaatverandering. Hij liet zijn artikel niet beoordelen door vakgenoten, zoals dat bij wetenschappelijke publicaties gebruikelijk is. Het zeer alarmerende verhaal, dat hij samen met elf anderen schreef, is bedoeld om een rechtzaak te ondersteunen van 21 jongeren, waaronder de kleindochter van Hansen, tegen de regering Obama. Deze zou te weinig doen om de klimaatverandering te stoppen.

Uit een bericht van MO.be
‘(…) Het rapport waarschuwt dat de gemiddelde globale temperatuur al 1,3 graden Celsius hoger ligt dan in pre-industriële tijden (1880-1920). Dat komt gevaarlijk dicht in de buurt van de 2 graden die wereldleiders vorig jaar als maximum vastlegden op de klimaattop in Parijs. (…)
En wat misschien nog wel erger is, aldus Hansen, is de misvatting dat we het klimaatprobleem aanpakken. Dat waanidee berust op het klimaatakkoord van Parijs, waar “overheden zichzelf op de schouder klopten, maar als je naar de wetenschap kijkt, deugt het niet”. In de afwezigheid van strenge uitstootbeperkingen worden toekomstige generaties opgezadeld met de vraag hoe ze al die CO2 uit de atmosfeer kunnen trekken om de doelstelling te halen, klinkt het in het rapport. Dat vereist riskante, onbewezen technologieën met een prijskaartje van een duizelingwekkende 104 tot 570 biljoen dollar.(…)
Volgens Hansen is het duidelijk wat er moet gebeuren: koolstofuitstoot moet belast worden en subsidies voor vervuilende fossiele brandstoffen moeten verdwijnen. “Een graduele belasting zal de bedrijfswereld aansporen om koolstofvrije energie te ontwikkelen, en het publiek om nieuwe keuzes te maken.”
“We moeten af van de veronderstelling dat jonge mensen wel een manier zullen vinden om de daden van hun voorouders ongedaan te maken, die zich als een kanker verspreid heeft in alle klimaatscenario’s.” (…)’

Michael Mann, een prominente Amerikaanse klimatoloog, zet wat kanttekeningen bij het stuk van Hansen.

Uit een bericht van de Guardian
‘(…) Mann added that Hansen’s paper is “interesting” but tackles a huge range of topics and is unconventional in its use as a tool to support a legal case.
“Along with the paper being publicized prior to peer review, this will certainly raise eyebrows about whether or not this breaches the firewall many feel should exist wherein policy agenda should not influence the way that science is done,” Mann told the Guardian via email. (…)’

The Guardian over de rechtzaak
‘(…) Last year, 21 youths aged between 8 and 19 years old filed a constitutional lawsuit against the Obama administration for failing to do enough to slow climate change. Hansen and his granddaughter are parties to legal challenge, which was filed in Oregon and asserts that the government has violated young people’s rights to life, liberty and property. (…)’

Bronnen
MO.be, 4 oktober 2016: Wereldvermaard klimatoloog: planeet heeft warmste punt in 115.000 jaar bereikt
The Guardian, 4 oktober 2016: Planet at its hottest in 115,000 years thanks to climate change, experts say
Hansen et.al., 4 oktober 2016: Young People’s Burden: Requirement of Negative CO2 Emissions

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.