Harvard-studie bevestigt opzettelijke misleiding klimaatkennis door ExxonMobil

Exxon Mobil Corp. heeft het publiek misleid door de laatste veertig jaar twijfel te zaaien over klimaatverandering, terwijl haar eigen wetenschappers al hadden vastgesteld dat het een serieuze bedreiging is die wordt veroorzaakt door menselijk toedoen. Dat schrijven Harvard-onderzoekers in de Environmental Research Letters van 23 augustus 2017. De bevindingen versterken het bewijs in het onderzoek dat de New Yorkse procureur generaal al heeft lopen tegen het oliebedrijf.

In 2015 stelden onderzoeksjournalisten al vast dat Exxon opzettelijk twijfel zaaide over de oorzaken van klimaatverandering, terwijl uit honderden documenten bleek dat Exxon zelf wel zelf beter wist. Exxon ontkende de aantijgingen destijds met de opmerking dat het publiek de documenten zelf maar moest lezen, memoreert de New York Times. Dat is wat de wetenschapshistorici van Harvard nu hebben gedaan: ze onderwierpen de documenten aan een systematische analyse, en bevestigen dat Exxon het publiek opzettelijk misleidde door in publieke uitingen en advertorials hele andere ‘kennis’ te reproduceren dan in academische cirkels.

(tekst loopt door onder de video)

Rechtszaken

De bevindingen kunnen bijdragen in de rechtszaken tegen het bedrijf, denkt Bloomberg. De procureur-generaals van New York en Massachusetts onderzoeken of Exxon tegen investeerders en het publiek heeft gelogen over de effect van klimaatverandering op de winst. Ook bij de federale Securities and Exchange Commission loopt een onderzoek.

Exxon heeft momenteel te maken met meerdere zaken wegens misleiding, benadrukken de onderzoekers in een ingezonden stuk in de New York Times. Afgelopen februari spanden een aantal van Exxons werknemers en ex-werknemers een zaak aan tegen hun (voormalig) werkgever, die hen misleid zou hebben door verkeerde informatie te geven over de financiële risico’s van klimaatverandering. Dat zou effect hebben op de aandelen die ze als onderdeel van hun bedrijfsspaarplan gekocht hadden. Ook andere aandeelhouders hebben dergelijke klachten tegen het bedrijf ingebracht, waarbij ze het bedrijf beschuldigen van fraude.

Olie-, kool- en gasbedrijven aangeklaagd wegens bewust veroorzaakte zeespiegelstijging

Afgelopen maand klaagden drie gemeenschappen uit Californië naast Exxon nog 36 andere olie-, kool en gasbedrijven aan voor hun bijdrage aan de verhoging van de zeespiegel, terwijl ze bezig waren met een  “gecoördineerde poging om via verschillende fronten hun eigen kennis over deze bedreigingen te verhullen en ontkennen.” Ook Shell wordt in deze zaak aangeklaagd.

Ook De Correspondent acht het waarschijnlijk dat Exxon niet alleen opereerde. Amerikaanse oliebedrijven richtten in 1989 de Global Climate Coalition op, schrijft correspondent Jelmer Mommers, dat twee doelen had: twijfel zaaien over de klimaatwetenschap en benadrukken dat eventuele regulering de samenleving duur zou komen te staan. Of Nederlandse Shellmedewerkers opriepen tot twijfelcampagnes, betwijfelt Mommers, maar Shells Amerikaanse dochtermaatschappij zat wel aan tafel.

Bronnen:

  • Environmental Research Letters, Volume 12, Number 8, 23 augustus 2017, ‘Assessing ExxonMobil’s climate change communications (1977–2014)
  • Bloomberg, 23 augustus 2017, ‘Exxon Duped Public Over Climate Concerns, Harvard Research Says’
  • New York Times, 23 augustus 2017, ‘Exxon Misled the Public on Climate Change, Study Says’
  • De Correspondent, 25 augustus 2017, “ExxonMobil loog jarenlang over klimaatverandering. De gevolgen merken we nog steeds.”
  • The Guardian, 26 juli 2017, ‘Exxon, Shell and other carbon producers sued for sea level rises in California’

Lees ook:

Foto: NAM

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.