Foto: Nouryon.

Haven Amsterdam wil grootste Europese groene waterstofcluster worden

Nouryon-electrolsyer in Rotterdam.

Chemiebedrijf Nouryon, Tata Steel en de haven van Amsterdam gaan samen de haalbaarheid bestuderen van een groene waterstofcluster in de regio Amsterdam. Ze beschouwen groene waterstof als essentieel voor het behalen van de Nederlandse klimaatdoelstellingen en het creëren van een meer circulaire economie.

Dit kan bijvoorbeeld door waterstof te combineren met emissies uit staalproductie en zo nieuwe grondstoffen te maken. Eerst verkennen ze de haalbaarheid van een waterelektrolysefabriek met een vermogen van 100 megawatt (MW) voor de productie van maximaal 15.000 ton waterstof per jaar, plus zuurstof, op het terrein van Tata Steel aan het einde van het Noordzeekanaal in IJmuiden.

Door het gebruik van elektriciteit uit hernieuwbare bronnen maakt deze eerste installatie een CO2-besparing van circa 350.000 ton per jaar mogelijk, vergelijkbaar met de uitstoot van ruim 40.000 huishoudens. Een definitief investeringsbesluit over deze fabriek wordt verwacht in 2021. De betrokken bedrijven hebben de ambitie om de technologie verder op te schalen.

Nouryon, het vroegere AkzoNobel Specialty Chemicals, gaat de fabriek beheren, Tata Steel wil de zuurstof gebruiken voor de verdere verduurzaming van zijn productieprocessen. Daarnaast gaan beide ondernemingen samen verschillende routes verkennen voor het gebruik van waterstof om emissies van staalfabrieken om te zetten in bruikbare chemicaliën en producten. Het Amsterdamse havenbedrijf richt zich op de infrastructuur voor de verdere distributie van groene waterstof, als basis voor de ontwikkeling van nieuwe industrieën en emissievrij transport in de regio Amsterdam.

“Realistisch alternatief”

“Deze samenwerking bouwt voort op onze bestaande initiatieven om de ontwikkeling van een duurzame chemische industrie te ondersteunen,” zegt Nouryon-directeur Knut Schwalenberg. “Groene waterstof is een realistisch alternatief voor fossiele grondstoffen. Ook maakt het nieuwe vormen van groene chemie mogelijk zoals het gebruik van emissies van staalproductie, CO2 of afval voor de productie van kunststoffen. Dit maakt de overstap naar nieuwe, circulaire waardeketens mogelijk.”

Volgens Hans Fischer, ceo van Tata Steel Europe, kan dit project kan een opstap zijn om in de toekomst grote hoeveelheden betaalbare waterstof beschikbaar te maken en Tata zelf in staat stellen een CO2-neutrale staalproducent te worden.”

“Grootschalige productie van groene waterstof, aangewakkerd door offshore wind, zal het voor het Noordzeekanaalgebied mogelijk maken een grote stap te zetten richting klimaatneutrale, circulaire industrie,” stelt Koen Overtoom, ceo van het Amsterdamse havenbedrijf.”

De drie projectpartners streven ernaar voldoende schaal creëren om alle emissies van de fabriek van Tata Steel in IJmuiden op te vangen en te gebruiken voor de productie van nieuwe materialen. De ontwikkeling van de groene waterstofcluster moet volgens hen ook emissievrije autobussen en zwaar transport in de hele Amsterdamse regio mogelijk maken.

Waterstof bij de vleet

Op korte tijd lijken veel bedrijven gebeten door een waterstofmicrobe. Het project bij Tata werd bekendgemaakt amper een dag nadat Gasunie, Tennet en Thyssennet uitpakten met hun idee plan om in het noorden van Duitsland een power-to-gas-installatie met een vermogen van eveneens 100 MW op te trekken. Opnieuw Gasunie, maar ditmaal in combinatie met Engie, maakte rond dezelfde tijd bekend dat ze een waterstoffabriek –weer van 100 MW– wil bouwen in het noorden van Nederland.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.