Zonnepark met wind op land, CCO

Havenbedrijf Rotterdam treedt toe tot groen waterstofconvenant

Zonnepark met wind op land, CCO via pixabay

Het Havenbedrijf Rotterdam is toegetreden tot het groene waterstofconvenant van ‘Energy Island’ Goeree-Overflakkee. Tientallen initiatiefnemers testen hier toepassingen met het omzetten van energie uit hernieuwbare bronnen in waterstof. Een mogelijke verbinding met de haven moet uitwijzen of de groene waterstof ook gebruikt kan worden voor de zeevaart.  

De Rotterdamse haven kan een belangrijke rol spelen bij het opschalen van de diverse technologiën die rond het Energy Island getest worden, verwacht het. Bovendien kan het zorgen voor integratie met industriële ontwikkelingen. Mogelijk wordt het lokale waterstofnetwerk op Goeree-Overflakkee gekoppeld aan de haven, om te kijken hoe groene waterstof gebruikt kan worden in de scheepvaart.

Grondstof en brandstof

Groene waterstof is als grondstof en brandstof essentieel om onze economie te verduurzamen, benadrukt Allard Castelein, president-directeur van het Havenbedrijf Rotterdam: het kan niet alleen gebruikt worden om energie op te slaan, maar ook als basisproduct voor de chemische industrie. Nu draait een groot deel van de waterstofproductie nog op aardgas.

Goeree-Overflakkee is door de provincie Zuid-Holland aangemerkt als proeftuin voor duurzame innovaties in de energietransitie. Naast grootschalige zonneparken op land, komt er onder meer een conversiepark in Middelharnis en wordt er geëxperimenteerd met de omzetting naar ‘groen’ ammoniak. December 2017 tekenden 28 private, publieke en semipublieke partijen het bijbehorende groene waterstofconvenant, waarin zij zich committeren om economische kansrijke projecten te onderzoeken.

Lees ook:

Auteur: Klaartje Jaspers

1 reactie op “Havenbedrijf Rotterdam treedt toe tot groen waterstofconvenant”

Michiel de Pooter|01.02.18|22:36

We mogen weer niet weten wat het kost en wie het gaat betalen.
Ik denk dat ik het al weet.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.