Havenbedrijf Rotterdam ziet nieuwe toekomst CO2-opslag onder zee

haven rotterdam,eon centrale,stookt op steenkool met biomassa,maasvlakte

Het Havenbedrijf Rotterdam ziet weer toekomst in CO2-opslag onder zee. Het is bezig met een haalbaarheidsstudie voor een pijpenstelsel dat de afvoer daarvoor mogelijk moet maken. De afgevangen CO2 zou daarmee in 2020 2 miljoen ton bedragen, in 2030 5 miljoen ton en later mogelijk 10 miljoen ton. 

De Rotterdamse industrie, goed voor een-vijfde van alle Nederlandse CO2-uitstoot, moet haar CO2 gaan afvangen, bepleitte directeur Allard Castelein een internationaal CCS-congres in Rotterdam, meldde Trouw vrijdag. Als veel bedrijven hun uitstoot in één grote CO2-pijp richting de Noordzeebodem kunnen stoppen, denkt hij, kunnen de gevreesde kosten voor de omstreden techniek omlaag gebracht worden.

“Onmisbaar”

De plannen van het Havenbedrijf sluiten nauw aan bij die van Rutte III, dat CO2-opslag (CCS) als het de belangrijkste middel ziet om de afgesproken klimaatdoelen te realiseren. Anders dan onderzoeksbureaus als McKinsey, Ecofys en Berenschot, stelt Castelein dat opslag onmisbaar is. De energiebesparing en overschakeling op hernieuwbare bronnen gaat te traag, voorziet hij, en maar ‘een snipper’ van de afgevangen CO2 zou kunnen worden hergebruikt door fabrieken of glastuinders.

Het havenbedrijf werkt al aan een haalbaarheidsstudie voor het benodigde buizenstelsel, zegt woordvoerder Sjaak Poppe in De Volkskrant. Om die pijplijn rendabel te maken, moet er echter wel een emissieplafond of een hogere CO2-prijs komen, constateert Poppe: de vergoeding die bedrijven straks moeten betalen voor de kosten van de aanleg, is nu nog hoger dan het bedrag dat ze voor hun CO2-uitstoot betalen. De zware industriebedrijven moeten eind 2018 beslissen of ze mee willen doen.

Moeizame voorgeschiedenis

Een eerdere poging om CO2 op te slaan onder het nabijgelegen Barendrecht mislukte doordat bewoners protesteerden. Ook het Rotterdamse ‘Road-project’ om een leeg gasveld onder de zee te gebruiken voor de opslag van CO2 uit kolencentrales op de Maasvlakte, liep vast. Ondanks miljoenensubsidies trokken de betrokken energiebedrijven Engie en Uniper zich terug, omdat de kolencentrales toch gesloten gaan worden. Het opslaan van CO2 uit de industrie zou meer succes moeten hebben, hopen de voorstanders van het plan.

Bronnen:

  • Trouw, 27 oktober 2017, ‘Rotterdamse haven slaat CO2 op in zee’ via Blendle
  • Volkskrant, 30 oktober 2017, ‘Haven Rotterdam wil CO2-uitstoot opbergen in lege olie- en gasvelden onder Noordzee’

Lees ook:

Foto: Paul Tolenaar

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.