Heeft Eneco het Franse Air Liquide een loer gedraaid?

24 maart 2015 – Het Financieele Dagblad vindt van wel. Eneco vindt van niet. Volgens het FD wilde Eneco met een truc onder een contract met Air Liquide uitkomen.

Air Liquide heeft in Pernis een warmtekrachtcentrale. Eneco’s dochteronderneming EP Trade Support (ETS) leverde die centrale gas en kocht van die centrale elektriciteit, tegen afgesproken tarieven. De moederbedrijven zouden garant staan voor het contract. Maar door de dalende stroomprijzen werd het voor Eneco een zeer onvoordelige deal. In drie jaar tijd verloor Eneco € 51 mln op het contract. Het FD: ‘Eneco bedacht een list om onder het contract uit te komen’. Die list was het verbreken van de band tussen ETS en de Eneco-groep, waarmee de borg van Eneco niet meer zou bestaan.
Volgens het FD veroordeelde de rechter ‘de stiekemigheid van Eneco’ en moet Eneco alsnog borg staan voor € 805 mln.
Eneco reageerde op de publicaties in het FD (dat eerder ook schreef dat Eneco een dreigende miljoenclaim ten onrechte niet het jaarverslag had opgenomen en dat ETS inmiddels failliet is verklaard ): ‘Het geschil tussen Air Liquide en Eneco gaat niet over het openbreken van een contract of het betalen van een borgsom of het instellen van een claim door AirLiquide. Eneco stond in het verleden onbeperkt garant voor de verplichtingen van EP Trade Support B.V. De discussie met Air Liquide gaat erover of die garantstelling is beëindigd. Het is dus niet zo dat er een claim van € 805 miljoen tegen Eneco Holding is ingesteld of betaald moet worden. De rechtbank oordeelde slechts dat de garantstelling niet mocht worden beëindigd zonder vervangende zekerheid te stellen ter grootte van € 805 miljoen. Tegen die uitspraak heeft Eneco beroep ingesteld bij de Ondernemingskamer. (…) De verliezen uit het contract van ongeveer € 17 miljoen per jaar zijn verwerkt in de jaarrekening conform de daarvoor geldende regels.’

Bronnen
Het Financieele Dagblad, 22 maart 2015: Eneco wilde met truc onder contract met Air Liquide uitkomen (registratie)
Het Financieele Dagblad, 24 maart 2015: Eneco zwijgt in jaarverslag over grote rechtszaak om Air Liquide-contract (registratie)
Het Financieele Dagblad, 19 maart 2015: Eneco-dochter failliet na megaclaim Air Liquide (registratie)
Persbericht Eneco, 24 maart 2015: Reactie Eneco op artikelen FD over dispuut met Air Liquide

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.