‘Henk Kamp is niet de bad guy van het klimaat’

‘Henk Kamp is niet de bad guy van het klimaat’

24 februari 2016 – Het gaat te ver om de achterstand van Nederland in het energie- en klimaatbeleid in Henk Kamps schoenen te schuiven. Dat zegt energieconsulent Sjoerd Ankersmit in een interview van One World. Ankersmit kwalificeert het Nederlandse beleid wel als ‘gehannes’.

Uit het interview van One World
‘(…) Is Henk Kamp de bad guy van het klimaat? Velen verdenken de VVD-bewindsman ervan dat hij de verduurzaming van de Nederlandse energie eerder wil traineren dan bespoedigen. In zijn recente Energierapport bestempelt hij dit jaar als het jaar van de Nationale Energiedialoog. Terwijl Nederland in Europa hopeloos achterloopt en we eigenlijk nu al weten dat we de doelen uit het Energieakkoord – 14 procent duurzame energie in 2020 – niet gaan halen. Het kwam hem onder meer op hoon te staan van ons nationale duurzaamheidsgeweten Arjen Lubach.
Het gaat te ver om onze achterstanden in Henk Kamps schoenen te schuiven, betoogt energieconsultant Sjoerd Ankersmit.  Wel zwalkt het Nederlandse overheidsbeleid enorm. “In Duitsland heeft de overheid systematisch verduurzaming van de energievoorziening bevorderd met langlopende subsidieregelingen. Op goede dagen kan Duitsland daarom nu al 70 procent van de totale energiebehoefte uit zon en wind halen. In Nederland hebben subsidieregelingen zelden een kabinetsperiode overleefd. Het investeringsklimaat voor windmolenparken en grootschalige zonneënergie is daardoor te onzeker. De filosofie is altijd geweest dat zoveel mogelijk aan de markt moest worden overgelaten, zelfregulering was het motto.” (…)

Het is na Parijs een kwestie van doorpakken, maar dat gebeurt dus niet. In plaats daarvan, zegt Ankersmit, wordt er eindeloos gepolderd. Zoals gebeurt met de plaatsing van windmolens, die telkens weer onderwerp van politieke discussie wordt. “Je kunt niet volhouden dat niemand er hinder van heeft. Elke maatregel om te verduurzamen heeft impopulaire bijwerkingen, maar wegen die op tegen de beperking van de CO2-uitstoot die je realiseert?”  (…)

Serieuze voorbereiding op de energietransitie vergt ander beleid. “We hebben nu nog geen systemen die voorbereid zijn op de overgang naar duurzame energie. Als we morgen met z’n allen elektrisch gaan rijden, valt overal het licht uit.”
In de huiselijke omgeving kunnen we al binnen tien jaar over naar duurzame zelfvoorziening, voorziet Ankersmit. Met zonnepanelen kun je je auto en huis van stroom voorzien. Tesla, de fabrikant van Ankersmits ‘model S’, verkoopt al de ‘Powerwall’, een thuisbatterij die met zonnepanelen opgeladen kan worden. Die levert ’s avonds en ’s nachts stroom en fungeert als backup-voorziening. Warmtepompen kunnen voor verwarming zorgen. “Dan heb je geen aansluiting aan het net meer nodig, en kun je off the grid gaan.” Maar zo’n ontwikkeling – waar veel mensen vrolijk van worden – wordt niet gestimuleerd. (…)
Henk Kamp zal dat niet meer meemaken. Volgend jaar neemt hij afscheid van de politiek. Zijn opvolger moet het bijna onmogelijke verrichten: het aandeel duurzame energie (in 2014 5,6 procent) een gigantische slinger geven naar 14 procent. En dat in een goede twee jaar. (…)’

Bronnen
One World, 23 februari 2016: Henk Kamp is niet de bad guy van het klimaat
Zie ook
FluxEnergie, 25 januari 2016: Lubach over het Energierapport
Foto: still uit video Rijksoverheid

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.