Sietsma Herman (foto: Eerste Kamer)

Herman Sietsma ‘waarnemend’ nationaal coördinator Groningen

Minister van economische zaken en klimaat Eric Wiebes (VVD) heeft Herman Sietsma aangesteld als waarnemend nationaal coördinator Groningen. Sietsma volgt in die (voorlopige) functie Hans Alders op, die eerder deze maand zijn ontslag indiende, nadat Wiebes de versterking van 1.588 beschadigde huizen opschortte.

De nationaal coördinator Groningen geeft leiding aan de uitvoeringsorganisatie voor de versterking van de woningen in de aardbevingsgevoelige provincie. Hij is ook het aanspreekpunt voor inwoners, bestuurders en maatschappelijke organisaties als het gaat om de uitvoering van de versterkingsoperatie. En zorgt ervoor dat de besluiten van de bestuurders in het overleg rijk-regio daadwerkelijk worden uitgevoerd.

Sietsma krijgt bovendien een extra taak. Hij moet zijn team leiden naar een nieuwe situatie, waarin de Nederlandse Aardolie Maatschappij geen enkele rol meer heeft in de besluitvorming over de schadeafhandeling en de versterkingsoperatie.

Sietsma (°1953), een vader van vier en een grootvader van zeven, heeft als jurist en bestuurskundige 45 jaar ervaring in het openbaar bestuur op lokaal, provinciaal en regionaal niveau. Hij zetelde onder meer in de gemeenteraad van Ermelo en was hoofdredacteur van DenkWijzer, het orgaan van het Wetenschappelijke Instituut van de ChristenUnie. Hij fungeerde ook als directeur van Kasteel Amerongen en Huis Doorn, het Nederlandse ballingsadres van de gevallen Duitse keizer Wilhelm II.

Sietsma heeft ook ervaring in leiding geven aan grote organisaties. Zo was hij eerder secretaris-directeur bij het Bestuur Regio Utrecht en algemeen directeur van de provincie Utrecht. Tot zijn huidige benoeming was Sietsma adviseur en onderzoeker bij een adviesbureau.

Ervaring als vervanger

Maar bovenal kan hij als geen ander vanaf de reservebank in actie komen. In 2016 was Sietsma tijdelijk lid van de Eerste Kamer namens de ChristenUnie, ter vervanging van Mirjam Bikker, die toen zwangerschaps- en bevallingsverlof opnam. Hij was ook interim-directeur van het Historisch Museum Overijssel. Daar verving Sietsma in november vorig jaar zijn partijgenoot Arie Slob, die toen minister van onderwijs werd in het kabinet Rutte III.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.