Heropstart Tihange 1 uitgesteld naar eind september

21 september 2015De kernreactor Tihange 1 wordt pas 30 september weer opgestart. Electrabel pleegt, nu de reactor toch stil ligt, extra onderhoud aan de brandbeveiligingssysteem. 

Vrijdag maakte de kernreactor Tihange 1 in het Belgische Hoei een noodstop. Er was een technisch defect aan een watervoedingspomp van een stoomgenerator. De stop kwam een dag nadat de reactor weer was opgestart na gepland onderhoud.

Electrabel maakte zondagavond bekend Tihange 1 pas eind september weer op te starten. Eerst worden preventieve reparaties uitgevoerd aan het brandbeveiligingssysteem van de primaire pompen van de centrale.

Uit een bericht van Het belang van Limburg
‘(…) “De herstellingen die nodig waren op de voedingswaterpomp na het incident zijn nu afgerond”, zo verklaart Geetha Keyaert, woordvoerster van Electrabel. “Maar in de marge daarvan werd beslist om preventief een herstelling uit te voeren op het brandbeveiligingssysteem van de primaire pompen”, zo klinkt het. “Dit heeft dus niets meer met het incident van vrijdag te maken, het gaat om iets helemaal anders.” (…)’

Uit een bericht van De Redactie.be
‘(…) Keyaert zegt dat de herstellingen aan het brandbeveiligingssysteem van de primaire pompen sowieso moesten uitgevoerd worden, maar dat die actie vervroegd werd nu de centrale toch stillag. (…)’

Koude stilstand
In de centrale zijn het hele weekeinde werkzaamheden uitgevoerd, zo laat De Standaard weten. De herstart was eerst gepland op zondagavond, toen op maandag en is nu dus uitgesteld naar eind september.

Uit een bericht van Het Nieuwsblad
‘(…) Dat de richtdatum voor de heropstart van de reactor meteen met tien dagen wordt verschoven, komt omdat de nucleaire waakhond FANC gevraagd heeft om de interventie in “koude stilstand” uit te voeren. Dat betekent dat de centrale volledig stilgelegd zal worden, om na de herstelling progressief te worden heropgestart. Tot nu toe bevond de centrale zich in “warme stilstand”.
Electrabel zegt dat het uitstel geen impact zal hebben op de werknemers, de bevolking of het milieu.(…)’

 

Bronnen
Het belang van Limburg, 21 september 2015: Probleem in kerncentrale Tihange: heropstart uitgesteld naar eind deze maand
De Redactie.be, 21 september 2015: Heropstart Tihange 1 uitgesteld naar eind deze maand
De Standaard, 20 september 2015: Herstart kerncentrale Tihange gepland voor maandag
Het Nieuwsblad, 21 september 2015: Probleem in kerncentrale Tihange: heropstart uitgesteld naar eind deze maand

Zie ook
FluxEnergie, 19 september 2015: Opnieuw noodstop Belgische kerncentrale

Foto: Kerncentrale Tihange (Electrabel)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.