Het weer op hol – vervagende seizoenen

Het weer op hol – vervagende seizoenen

1 juli 2016 – Gisteren viel een nieuw bizar klimaatrecord te noteren: in Siberië kon een temperatuur van  33,2 graden Celsius genoteerd worden – zo’n 15 tot 20 graden méér dan normaal in deze tijd van het jaar. Wetenschappers waarschuwen voor toenemend extreem weer.

Uit een bericht van HLN (België)
‘(…) Milieuwetenschappers vrezen een “globale klimaatcrisis” nadat de straalstroom van het noordelijk halfrond de evenaar is overgestoken. Dat zou voor ongeziene veranderingen in de weerpatronen zorgen. De mondiale voedselproductie komt in het gedrang én de winter zoals we die kennen zou ten dode opgeschreven zijn. Om nog maar van de zomer te zwijgen. Robert Scribbler en onderzoeker Paul Beckwith van de universiteit van het Canadese Ottawa waarschuwen voor de gevolgen van deze shift van de straalstroom: “destabilisering van het klimaat en het aanwakkeren van extreem weer”.
Seizoenen bedreigd
De wetenschappers menen dat die anomalieën in de hand werden gewerkt door de klimaatverandering die de mens veroorzaakte. Die zorgde er volgens hen voor dat de straalstroom vertraagde en bredere golfpatronen ging vertonen. Een straalstroom is een zeer sterke wind die in de regel op 9 à 10 kilometer hoogte waait. Weerkundigen spreken van een straalstroom als de wind op die hoogte een snelheid heeft van meer dan 100 kilometer per uur.
Scribbler schrijft in zijn milieublog: “Dit is hoe de verandering van het weer door de klimaatverandering eruitziet. Iets wat helemaal niet zou gebeuren in een normale wereld. Iets dat, indien het aanhoudt, de seizoenen bedreigt”. Hij verklaart dat de grens tussen de twee straalstromen, die op het noordelijke en die op het zuidelijke halfrond, voor de scheiding tussen zomer en winter zorgt. Hij voorziet “de dood van de winter” indien die scheidslijn vervaagt en warm weer de ‘winterzone’ van het jaar binnendringt.
“Naargelang de polen opwarmden door de klimaatverandering die de mens versterkte, zijn de straalstromen steeds meer buiten de middelste breedtegraden gekomen. Zo krijg je een destabilisering van het weer en extreem weer, wat dan weer zorgt voor een vermenging van de seizoenen”.
Klimaatsysteemchaos
Beckwith bevestigt dat die veranderingen kunnen leiden tot een lange periode van wat hij ‘klimaatsysteemchaos’ noemt.
“Ons klimaatsysteem blijft zich maar op nieuwe en angstaanjagende manieren gedragen. Dit hadden we nooit voorspeld en hebben we ook nooit eerder gezien. Welkom in de klimaatchaos. We moeten een wereldwijde noodtoestand van het klimaat afkondigen”. (…)’

Bronnen
HLN, 30 juni 2016: “Winter gaat dood”: wetenschappers zien wereldwijde klimaatcrisis
Milieublog Scribbler, 28 juni 2016: Gigantic Gravity Waves to Mix Summer With Winter? Wrecked Jet Stream Now Runs From Pole-to-Pole
Milieublog Scribbler, 1 juli 2016: Wildfires in the Land of Frozen Ground — 1,000 Mile Long Pall of Smoke Blankets Burning Siberia

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.