‘Het verhaal van de waakvlam van de NAM klopt niet, maar het levert de NAM en Kamp wel miljoenen op’

31 maart 2017In een opiniebijdrage op FluxEnergie maakt de publicist Herman Damveld vandaag duidelijk dat het verhaal van de NAM dat er 1 miljard kuub gas nodig was voor een waakvlam volgens hem niet klopt. Aan de door de Raad van State verboden gaswinning verdiende de NAM 12 miljoen euro en minister Kamp 100 miljoen euro, stelt Damveld.

Onderzoeker/publicist Herman Damveld: ‘De winning had nul moeten zijn’

rekent voor waarom het waakvlam-verhaal van de NAM niet kan kloppen. Uit zijn betoog valt af te leiden dat de NAM een verklaring nodig had voor de winning van 1 miljard kuub bij Loppersum, omdat de Raad van State de gaswinning bij Loppersum vanwege de risico’s verboden had (alleen in heel bijzondere gevallen zou er toch enige winning mogen plaatsvinden).
Damveld maakt ook duidelijk dat minister Kamp de ‘nul-winning’ van de Raad van State zelf vertaald heeft in een winning van 3 miljard kuub.
De door de Raad van State verboden winning heeft zowel de NAM als minister Kamp extra inkomsten opgeleverd. Door Damveld becijferd op 12 miljoen voor de NAM en 100 miljoen voor het Rijk.

Voor de helderheid zetten we de voorgeschiedenis even op een rij:

 • In januari en juni 2015 geeft minister Kamp via de gaswinningsbesluiten ook toestemming voor gaswinning bij Loppersum.
 • In november 2015 vernietigt de Raad van State deze toestemming omdat de risico’s te groot zijn. Er mag daar helemaal geen gas meer worden gewonnen tenzij het vanwege de leveringszekerheid absoluut noodzakelijk is.
 • De bodem rond de vijf putten bij Loppersum wordt weer rustig.
 • In februari 2017 neemt het aantal aardbevingen bij Loppersum opeens weer toe.
 • De burgemeester van Loppersum trekt bezorgd aan de bel bij het Staatstoezicht op de Mijnen.
 • Het SodM reageert meteen en draagt de NAM op het probleem onderzoeken.
 • Uit cijfers de de NAM over 2016 publiceert blijkt dat de gaswinning rond Loppersum helemaal niet stil lag: er werd in 2016 1 miljard kuub gewonnen.
 • De NAM haast zich te vertellen dat dat was voor de waakvlam van de betreffende putten.
 • Op 22 maart laat Jan de Jong, voormalig inspecteur-generaal van de SodM, weten dat het waakvlam-verhaal onzin is en absoluut geen verklaring voor het winnen van 1 miljard kuub. (Het gasverbruik van heel Nederland in 40 miljard kuub per jaar.)
 • De NAM heeft de resultaten van zijn eigen onderzoek naar ‘Loppersum’ nog niet gepubliceerd.
 • Via een bericht in de eigen nieuwsbrief bevestigt de NAM op 24 maart de gaswinning: ‘In 2016 produceerden de vijf gaswinningslocaties in en rond Loppersum in totaal 1 miljard kuub gas.’ De NAM noemde het het ‘minimumniveau’. ‘Op basis van de uitspraak van de Raad van State mag NAM aardgas produceren om de vijf clusters open te houden, zodat er in bijzondere situaties een beroep op deze clusters gedaan kan worden.’ De NAM verklaarde ook dat minister Kamp het maximum van de winning op 3 miljard kuub had bepaald. Daar bleef de NAM met 1 miljard kuub dus royaal onder. De NAM voegde nog toe dat de hoeveel van 1 miljard kuub ‘vijf tot tien procent van de totale beschikbare capaciteit van deze clusters’ is.

Bronnen
FluxEnergie, opiniebijdrage, 31 maart 2017: Herman Damveld – Gaswinning Loppersum geen waakvlam – Hoe minister Kamp de NAM en zijn begroting ruim baan gaf
Zie ook
FluxEnergie, 30 maart 2017: Rapport NAM over verboden gaswinning Loppersum was voor SodM ontoereikend
FluxEnergie, 24 maart 2017: NAM: ‘Waarom we toch nog gas winnen in Loppersum’
FluxEnergie, 23 maart 2017: NAM won in 2016 1 miljard kuub gas bij Loppersum ‘voor waakvlam’
FluxEnergie, 6 maart 2017: NAM moet toename aardbevingen bij Loppersum onderzoeken
FluxEnergie, 28 februari 2017: Aantal aardbevingen rond Loppersum neemt toch weer toe
Foto: NAM
Portretfoto: Co2ntramine

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.