HIER Klimaatbureau: Niemand wil eerste zijn zonder gasaansluiting

HIER Klimaatbureau: Niemand wil eerste zijn zonder gasaansluiting

6 december 2016Waar een grote meerderheid voor gasloos wonen zegt te zijn, wil men liever niet de eerste zijn die de gasaansluiting moet missen. Dat signaleert HIER Klimaatbureau. Meer dan de helft van de ondervraagden wil zelf de komende vijf jaar niet worden afgesloten.

Voor windturbines is het Not In My Backyard-principe al langer bekend. Veel mensen zijn voor windenergie, maar tegen een windmolen in hun eigen omgeving. Nu lijkt voor gasloos wonen een zelfde soort weerstand te komen, ‘Not In My Home’.

Uit een peiling van de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie bleek dat 65 procent van de Nederlanders voor gasloos wonen is.

Uit een bericht van de NVDE
‘(…) De meest opvallende uitkomst is het grote draagvlak voor een toekomst zonder aardgas in huizen. Tweederde van de Nederlanders (64,7%) is positief tot zeer positief als huizen in de toekomst geen gasaansluiting meer zouden hebben en ze meer duurzaam kunnen verwarmen en koken tegen dezelfde kosten. Er is niet veel weerstand: slechts 8,7% staat hier negatief tegenover.
De belangrijkste reden daarvoor is dat dit beter is voor het milieu. Ook noemen veel mensen de eindigheid van de gasvoorraad.  Bij de tegenstanders speelt vooral het koken op gas een grote rol. Twijfelaars hebben vooral praktische vragen over hoe dat moet en wat dat kost, een huis zonder gas. (…)’

Maar in een inventarisatie van HIER Klimaatbureau stelde 52 procent van de 1859 ondervraagden te hopen dat de komende vijf jaar hun wijk niet aan de beurt is om gasloos te worden.

Uit een bericht van Trouw
‘(…) In oktober tekenden negentig Nederlandse gemeenten een manifest om bestaande wijken aardgasvrij te gaan maken in 2030. “Die gemeenten maken nu hun actieplan”, zegt projectmanager Jade Oudejans van Hier Klimaatbureau. “Ze moeten wijken gaan aanwijzen die ‘gasloos’ worden. Maar daar hikken ze tegenaan. Omdat inwoners zullen zeggen: begin van ergens anders.”
Onbekend maakt onbemind, zegt Oudejans. “Burgers die protesteren tegen windmolens weten waar ze tegen zijn. Maar Nederlanders die hun aardgas niet willen missen, weten vaak niet welke techniek ze terugkrijgen.” Informatie over warmtepompen en elektrisch koken kan weerstand wegnemen, stelt ze. (…)’

Bronnen
Trouw, 6 december 2016: ‘Mijn huis zonder aardgas? Begin maar ergens anders’ (via Blendle)
NVDE, 24 november 2016: Nederlander positief over gasloos huishouden

Foto: Enexis

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.